Cât vor costa la iarnă electricitatea și gazele pentru un apartament cu două camere, după compensarea facturilor
În prag de iarnă, legea pentru reducerea prețurilor din energie a fost aprobată de urgență, în Parlament.
Actul stabilește plafonarea prețurilor și compensarea facturilor pentru populație, firme, spitale, școli și biserici, în următoarele cinci luni.
Cu o largă majoritate în Parlament, legea care stabilește plafoane pentru prețurile din energie și subvenționarea facturilor a fost adoptată în regim de urgență.
„Ajută toți românii. Plafoneaza prețul și nu lasă românii pradă fluctuațiilor de preț”, a declarat Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei.
Potrivit legii, prețul la electricitate va fi cel mult 1 leu/kwh, din care statul va suporta 29 de bani.
În cazul gazelor naturale, plafonul este stabilit la 37 de bani/kwh, iar prețul redus cu 33%, pentru un consum de 1.100 metri cubi pe toată perioada din noiembrie și până în martie.
De exemplu, la un apartament de două camere, din Capitală, pentru care acum factura la electricitate este de 131 de lei, legea ar aduce o reducere de 48 de lei. Iar la gazele naturale, costurile ar scădea de la 310 de lei la 238 de lei.
Totuși, atrag atenția specialiștii în energie, legea nu înseamnă automat că toată lumea va plăti mai puțin ca anul trecut.
„Prețurile la energie și gaze, după această lege, vor fi mai mari decât anul trecut. Deși se prezintă ca o lege pentru foarte mulți români, adevărul e că ea favorizează ajutorul pe partea de electricitate și mai puțin pentru gaze, deși electricitatea reprezintă foarte puțin în bugetul unei familii față de consumul de gaz”, a explicat un reprezentant al Asociației Energia Inteligentă.
De aceste prevederi vor beneficia atât populația, cât și firmele, spitalele, școlile, creșele, ONG-urile, dar și lăcașele de cult. Consumatorii nu trebuie să facă nimic. Reducerile vor fi trecute direct pe factură.
Și amânarea facturilor cu până la șase luni este prevăzută de lege, în cazul consumatorilor cu venituri mici.
Tot pentru perioada iernii au fost stabilite și măsuri pentru energia termică, în sistem centralizat. Asta înseamnă că primăriile din toată țara vor primi o subvenție de 50% din scumpirea gazelor. Asta ar face ca primăriile la rândul lor să poată suporta în continuare o parte din prețul tot mai mare al gigacaloriei.