Avertismentul salvamontiștilor pentru turiștii fără echipament de iarnă și cei care se dau cu punga pe pârtie
Sporturile de iarnă au mulți fani printre români, iar în perioada asta pârtiile sunt pline de schiori mai mult sau mai puțin experimentați.
Dar sunt destui turiști care vin să schieze în haine și încălțări de oraș, fără să țină cont de pericolele la care se expun. Numai în ultimele patru zile 150 de români, mulți fără echipamentul necesar la ei, au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani.
La munte, echipamentul de protecție nu este obligatoriu, deși ar trebui. Mulți turiști își fac apariția pe pârtie încălțați în bocanci de oraș, în ghete sau chiar în pantofi sport. Nici treningurile nu lipsesc.
Turist: „Cum se vede, nu prea avem echipament, dar sunt aici echipamente de închiriat, găsiți tot ce vreți aici”
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Reporter: Nu sunteți în pericol...
Turist: „Nu, nu, e chiar o vreme frumoasă, e soare, e bine”
-Trebuia să luăm și noi un echipament mai adecvat, dar deocamdată e prima oară
-Ați venit ca de la oraș...
Da – și – e foarte plăcut
-Nu ați alunecat
-Nu, deocamdată
-Deocamdată.
În stațiunea Straja din Hunedoara se schiază foarte bine. Mii de turiști așteaptă Revelionul pe pârtie, dar nu toți sunt echipați corespunzător.
-Bocanci? – nu, că suntem doar în vizită, de la socri, un pic la zăpadă
-Nu vă dați cu schiuri
-Nu, cu săniuța
-Merge în echipamentul ăsta
-Merge, merge
Salvamontiștii nu sunt la fel de relaxați ca turiștii, când vine vorba de măsurile de protecție pe care ar fi trebuit să și le ia fiecare vizitator.
Sabin Cornoiu – șef Salvamont România: „Vedem oameni care nu se încheie la clăpari, care schiază cu schiul mult mai mare decât cele pentru nivelul lor de a schia sau pentru constituția lor fizică. Cei care practică alunecarea cu săniuțele, să nu încerce să alunece cu capace de plastic sau cu folii pentru că devin adevărare ghiulele”
Și salvamontiștii din Maramureș au avut de lucru pe pârtia de la Cavnic. Au fost câțiva schiori care fie s-au accidentat singuri, fie au fost răniți de alte persoane neatente.
Dan Benga, Salvamont Maramureș: „Au fost șase intervenții, patru persoane au fost predate echipajelor SMURD venite în sprijin. În munți avem risc de avalanșă gradul 3 din 4, dăm atenționări pentru că oamenii trebuie să știe și trebuie să își ia măsurile de siguranță”
Mulți însă nu conștientizează riscul și se aventurează pe pârtii fără echipament de protecție.
-Nu erai mai in siguranta cu casca?
-Ba da, dar am uitat-o în mașină și ne-am grăbit și noi, mărturisește un tânăr.
Ana a fost printre puținii de pe pârtie care au ținut cont de reguli.
Ana Spin, turistă Bihor: „Mi-am pregătit echipamentul pentru că siguranța e mai importantă decât orice pe pârtie, chiar dacă ajungi la un nivel mai experimentat de a schia, casca, ochelarii și mănușile sunt obligatorii."
Salvatorii montani le mai recomandă celor pasionați de drumeții să nu se lase păcăliți în aceste zile de vremea frumoasă și să evite traseele periculoase.