Avertismentul ONG-urilor de mediu: Pădurile ar putea fi parcelate şi transformate în cartiere de lux
Pădurile ar putea fi parcelate şi transformate în cartiere de lux, în timp ce în rezervaţiile naturale ar putea intra oricine că să distrugă natura.
Sunt avertismentele ONG-urilor de mediu, care până săptămâna trecută, administrau prin custozi peste o sute de arii protejate din România. Activiştii de mediu vor acum să sesizeze Avocatul Poporului şi să îi ceară acestuia să conteste la Curtea Constituţională decizia Guvernului prin care li s-a luat dreptul de a coordona aceste suprafeţe.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu susţine că mulţi custozi nu şi-au făcut treaba, deşi rapoartele de control făcute chiar de statul român arată că 96% din activitatea ecologiştilor era una foarte bună.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, cunoscută ca Poiana Narciselor - cea mai mare din Europa - este arie protejată. Se întinde pe nu mai puţin de 400 de hectare.
Această minune a naturii riscă să fie mutilată spun îngrijoraţi reprezentanţii ONG-urilor. Pentru că de săptămâna trecută Guverul a decis că zona să treacă de la ONG-uri în responsabilitatea statului, adică a Agenţiei pentru Arii Protejate. Activiştii de mediu consideră că astfel statul ar putrea elibera avize pentru construcţii care vor distruge zona.
Dan Trifu: "Iar dacă vă imaginaţi că cineva din birou vine să păzească poiana, pur şi simplu toată lumea îşi va lua narcise, bulbi cu totul, va dispărea aceasta bogăţie a României. Au aranjat lucrurile ca în momentul în care au scos ONG-urile pot să facă ce doresc: de la drumuri, utilităţi, cartiere în orice zonă protejată. Suprafeţele astea devin construibile şi vor spune că dezvoltă turismul în Romania.''
Orieta Hulea: ''Odată cu eliminarea ONG-urilor riscul ca aceste valori să fie menţinute e foarte mare, pentru că procesul de avizare va fi unul centralizat şi va fi greu în absenţa unor pârghii pe care le-am avut până acum, va fi greu să oprim un val de dezvoltări.''
Dan Trifu: ''Pădurea ar putea fi parcelată în loturi de 1000 de metri pătraţi şi conform codului silvic, fiecare îşi poate construi pe 250 de mp o locuinţă de vacanţă. Asta e tot interesul: drumuri şi utilităţi pentru a da drumul la cartierele şi vilele de lux.''
Florin Stoican: "25% din suprafața ţării înseamnă arii protejate, e cea mai bună parte din natură pe care noi încă o mai avem, dacă acum 100 sau 200 de ani aprope 80% din suprafața ţării era împădurită, acum avem sub 30%."
Reprezentanţii ONG urilor au ameninţat că vor sesiza atât avocatul poporului pentru a opri efectele ordonanţei de urgenţă cât şi Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu susţine că până acum unii custozi nu s-au îngrijit de aceste zone.
Graţiela Gavrilescu: "Nu trebuie să-i fie nimănui frică că ANAP-ul a preluat ca şi custode ariile, vom colabora cu toţi custozii care şi-au făcut treaba. În acelaşi timp pot să-i asigur că aceste construcţii nu vor avea aviz din partea agenției că cineva îşi doreşte ceva anume.''
Din totalul de 985 de arii protejate de pe teritoriul României, aproximativ 60% nu au nici în acest moment un administrator sau un custode şi totuşi statul roman a decis să mai ia şi restul de 40%, până acum administrate de ONG-uri sau diverse entităţi private.
Practic, acum mai trec în 166 de arii protejate, printre care Poiana Narciselor, Parcul Natural Văcăreşti sau Făgăraşul, cu toate râurile şi lacurile, direct în responsabilitatea agenţiei.Agenţie, care în prezent are 11 angajaţi.
Aceştia ar trebui să se ocupe de cele peste 900 de arii protejate însă niciunul nu a muncit nici măcar o zi în astfel de zone spun activiştii de mediu. Asta în condiţiile în care ONG-urile care administrau aceste arii aveau peste 900 de specialişti în toată ţara.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!