Avertismentul lui Raed Arafat după decizia CCR privind amenzile: ”Virusul este un ucigaș”
Secretarul de stat Raed Arafat a transmis un mesaj pe Facebook în care face referiri la decizia CCR care a stabilit că ordonanţa prin care Guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.
Arafat atrage atenția că astfel de amenzi sunt necesare într-o situație de urgență precum cea în care ne aflăm în prezent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai exact, șeful DSU spune că România se află ”în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporții”.
”Am spus clar că nu discut și nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiție fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporții, devine o problema majoră.
În situația în care se află întreagă lume, în care țări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă ca să apărăm viețile cetățenilor, dar și a celor care lucrează în sistemul de intervenție și în sistemul sanitar.
Înțeleg perfect supărarea și frustrarea cetățenilor care doresc cât mai repede întoarcerea la normalitate dinaintea pandemiei. Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul controlat și nu a atins proporțiile pe care le-a atins în unele țări face pe mulți să pună întrebări din ce în ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităților.” - spune Arafat.
Secretarul de stat avertizeză, însă, că în lipsa unor măsuri care să îi descurajeze pe cei care încalcă legea, numărul deceselor persoanelor infectate cu Covid-19 ar putea crește semnificativ.
”Mă întreb însă cum vom explica situația în cazul în care prin nerespectarea regulilor și prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la “normalitatea” dorită și solicitată de o parte a populației și a operatorilor economici, am ajunge să pierdem tot ce am câștigat împreună în ultimele două luni, iar, în loc să scadă cazurile și numărul deceselor, acesta ar crește semnificativ.
Nimeni nu poate să vină cu un răspuns, la acest moment, prin care să garanteze că așa ceva nu are cum să se întâmple. De aceea devine necesară o relaxare graduală cu reguli și cu evaluări periodice pentru a evita ca situația să scape de sub control. Așa că din respect pentru majoritatea care respectă regulile și fac tot posibilul să se protejeze și să protejeze pe semenii lor, trebuie să avem și mijloacele prin care putem lua măsuri împotriva celor care nu vor să respecte regulile punând viață majorității în pericol.
Nu discut în acest caz eventuale abuzuri sau nemulțumiri în ce privește aplicarea amenzilor și care pot oricând să fie soluționate pe cale legală, ci de măsurile care pot descuraja într-un mod eficient pe cei care nu au de gând să respecte regulile punând pe alții în pericol.
Faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceștia rămânând cu simptome ușoare sau chiar asimptomatice, nu schimbă și faptul că virusul este un ucigaș care cauzează afecțiuni complexe și uneori fatale pentru o parte din populație pe care suntem obligați să o protejăm.
Sper că postarea mea să clarifice punctul meu de vedere fiind, în poziția în care mă aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio formă, să fie optimistă la acest moment și să spună că totul va fi bine!”
Decizia CCR privind amenzile
Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.
Decizia judecătorilor CCR nu anulează însă automat aceste sancţiuni date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Cei care le-au primit, trebuie să le conteste în instanţă.
De la începutul stării de urgenţă au fost date peste 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.
Atenţie, neconstituţionale sunt doar acele amenzi cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie până acum, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului.
Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.