Experiment StirileProTV. Ce se intampla cu o borseta "uitata" la aeroport sau la Gara de Nord
Distrati, romanii isi uita tot felul de lucruri, cand asteapta trenul sau avionul. Pe cel mai mare aeroport al tarii, o mie de calatori au pierdut doar anul trecut cheile unor masini scumpe, bijuterii, bani si chiar o antena parabolica.
De regula, aceste obiecte ajung intr-un depozit special, insa doar 20 la suta dintre uituci mai vin sa le recupereze. Atentie daca le gasiti si nu le predati Politiei, puteti ajunge la inchisoare. Cat de mult conteaza acest avertisment pentru romani, aflati dintr-un experiment realizat de Stirile Pro TV.
"Uitam" o borseta in mijlocul aeroportului din Otopeni. In mai putin de 5 minute de obiect se apropie un angajat pregatit sa dea alarma.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"-Eu am uitat-o.
-Dumneavoastra erati? Sigur?
-Da. Voiati sa sunati deja la securitate?
-Pai, normal."
Camerele video supravegheaza fiecare centimetru patrat de pe aeroportul Otopeni, mai putin toaletele. Asa ca borseta ar fi ajuns rapid in unul din cele doua depozite din subsolul terminalului. Intram mai intai in camera obiectelor pierdute de-a lungul anului trecut.
"O bicicleta cu o pedala rupta, dar si foarte multe alte obiecte, aici gasim telefoane mobile un aparat de fotografiat, o medalie, ceasuri, margele, chiar si ochelari de vedere", ne arata corespondentul Stirilor ProTV, Vitalie Cojocari.
A doua camera, cu lucrurilor ratacite de la inceputul anului, este deja plina.
Intr-o camera de depozitare gasim o tableta. A fost adusa aici alaltaieri, dar si alte aparate electronice, de pilda, acest calculator destul de scump. Dar si o bijuterie. Pe ea este scris Sorin. Sorin, poti sa vii sa-ti recuperezi bunul pierdut :)
Cu numai cateva zile in urma, cineva a pierdut o bancnota de 50 de lei, iar o alta persoana a predat-o autoritatilor. Cea mai mare suma predata e contravaloarea unei vacante : 700 de euro. De departe, cele mai ciudate obiecte sunt insa aceste antene parabolice, dar si cheia de la o masina foarte scumpa, recuperata de proprietar saptamana trecuta. Potrivit legii acesta avea un an la dispozitie sa-si identifice bunul.
Cele mai multe obiecte ajung in magazinele ANAF pentru ca nimeni nu le mai revendica.
Repetam experimentul si in Gara de Nord, un loc cu putine camere video, unde doar constiinta supravegheaza. In 15 minute, geanta este "pradata" si aruncata la gunoi.
"De ce ati luat-o de acolo?
- Nu trebuia?
- Si unde sunt creioanele?
- Unul e la mine si unul la colegu'.
- De ce nu v-ati dus la politie, de exemplu, daca ati gasit-o?
- La politie..."
Dar iata si exemplul unui om care stie ce trebuie sa faca in cazul in care gaseste un obiect.
"Ce sa fac cu ea? Am avere, am casa, am fete, am de toate."
"Se numeste insusirea bunului gasit. Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 luni sau cu amenda. Poate sa fie cercetat si pentru comiterea infractiunii de furt", spune comisarul-sef Marian Dinulescu, seful politiei transporturi Aeroportul Henri Coanda
Este si cazul a 5 persoane, care au pastrat un obiect gasit mai mult de 10 zile cat prevede legea. Cu dovezile clare de pe camerele de supraveghere, politistii le-au facut dosar penal.
Citeste si:
12 lucruri interesante despre tarile cu cel mai mare numar de smartphone-uri
Exista 3 motive pentru care Europa ar trebui sa fie optimista
Sursa: Pro TV
Etichete: henri coandă, gara de nord, bunuri, camera de supraveghere,
Dată publicare:
08-06-2013 20:21