Nou tip de înselătorie virtuală pe Facebook, cu bilete gratuite oferite de Wizz Air. Reacția companiei
Un nou tip de înșelătorie virtuală face victime pe facebook. Infractorii cibernetici crează site-uri care seamănă izbitor cu ale unor companii aeriene sau magazine și oferă bilete sau vouchere false.
Scopul lor real este să colecteze date despre conturile bancare ale victimelor că să le golească apoi.
Un astfel de site s-a răspândit pe Facebook cât ai spune... Share. Semănă cu cel al Wizz Air și oferea gratuit două bilete. Cerea în schimb datele de pe card. Totul este o mare păcăleală, a anunțat compania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si Blue Air sau Tarom au fost folosite pentru astfel de înșelăciuni.
Schema a prins, pentru că după ce prelua datele, site-ul posta un link cu presupusul câștig pe contul de facebook al victimei.
Cătălin Pătrașcu, șef departament răspuns la incidente CERT-RO: "Aceste scheme au fost adaptate la piața românească, mesajul fiind în română și fiind vorba de niște companii despre care știm și servicii cu care suntem obisnuiți."
CERT-RO, instituția care se ocupă de siguranța spațiului cibernetic românesc, a blocat site-urile. Din păcate, nu anulează și efectele.
Sabin Potirca, cercetare securitate: "Riscul cel mai mare este să golească cardul, contul. Să cumpere lucruri care sunt greu de urmărit. Toate monedele cum se numesc criptomonede, gen bitcoin."
Pericolul nu a trecut spun experții, care ne sfătuiesc să verificăm atent site-urile care ne cer datele.
În momentul în care navigați pe internet și primiți ceva gratuit, trebuie să știți următoarea regulă. O ofertă care pare prea bună, doar pare. De fapt, este o capcană, un pericol, pentru că în lumea virtuală în care trăim important nu este produsul pe care l-am fi luat gratuit de pe internet. Pentru că în lumea virtuală, produsul suntem chiar noi.
Daca bănuiți că ați fost victima unui atac, singură soluție este să sunați imediat la banca, să blocați cardurile și să solicitați altele noi. De asemenea, va puteți interesa dacă s-au făcut plăti din numele dumneavoastră și să cereți refuz de plata.