Avertisment de sănătate publică. Boala mortală la care sunt expuse persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient

Porc
Shutterstock

Consumul de carne crește în perioada sărbătorilor, mai ales cel al cărnii de porc. Aici sunt și cele mai multe riscuri de îmbolnăvire, atrag atenția medicii.

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt în pericol să se îmbolnăvească de trichineloză, au atenţionat joi reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, crește riscul infestării cu parazitul care provoacă boala.

Trichineloza (cunoscută şi ca trichinoză) este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi, transmite Agerpres.

„Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă", au explicat specialiştii INSP.

Citește și
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde la poarta țăranilor
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor

Cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia, nefiind vânduţi prin comerţ cu amănuntul, nu sunt supuşi inspecţiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.


Recomandările INSP

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, INSP recomandă:

- achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

- aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

- trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

- să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

- înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 - 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;

- să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);

- curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;

- spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;

- să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);

- să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice", afirmă sursa citată.

Totodată, se recomandă prezentarea la medic/spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat/gustat carne de porc/vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate şi dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Cum se manifestă trichineloza

- perioadă de incubaţie, cu durată între 2 şi 28 zile;
- perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulţi, la nivelul intestinului subţire;
- un stadiu intestinal, manifestat prin greaţă, diaree însoţită sau nu de febră, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, vărsături, oboseală;
- un stadiu de invazie tisulară (în special musculară), corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat de mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40 grade C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
- perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Tratamentul pentru această boală se face la recomandarea medicului care va urmări evoluţia clinică după administrarea medicamentelor. Receptivitatea faţă de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Madonna s-a împăcat cu iubitul fotbalist, cu 38 de ani mai tânăr decât ea!
GALERIE FOTO Madonna s-a împăcat cu iubitul fotbalist, cu 38 de ani mai tânăr decât ea!
Citește și...
Lovitură de 100 de milioane de euro pe an pentru România. Încă un stat din Europa ne interzice exporturile de carne de porc
Lovitură de 100 de milioane de euro pe an pentru România. Încă un stat din Europa ne interzice exporturile de carne de porc

Marea Britanie a interzis importurile de carne și produse din carne de porc din România din cauza pestei porcine, ceea ce înseamnă o pierdere economică de aproximativ 100 de milioane de euro anual.

Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor

Mulți românii preferă să cumpere carne de porc pentru sărbători din micile gospodării. Animalele, din rase cu grăsime puțină și carne multă, sunt crescute fără furaje.

Ciolanul de porc, vedetă în farfurii, de Ziua Națională. Cât a ajuns să coste un kilogram în măcelării sau la rotiserii
Ciolanul de porc, vedetă în farfurii, de Ziua Națională. Cât a ajuns să coste un kilogram în măcelării sau la rotiserii

Ziua Națională îi va găsi pe mulți români în fața meselor îmbelșugate. Sute de mii de porții de fasole cu ciolan, de pildă – mâncarea emblematică de 1 Decembrie – se regăsesc deja pe listele restaurantelor.

Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească
Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească

Carnea de porc va avea ”prețuri normale” de sărbători, a declarat reprezentanta Asociației Române a Cărnii, potrivit căreia ”nu se anticipează creșteri semnificative” ale acestora. Există, în schimb, o problemă cu aprovizionarea.

Produsul după care românii au început să alerge prin magazine. Mulți se tem că în curând nu vor mai avea bani să îl cumpere
Produsul după care românii au început să alerge prin magazine. Mulți se tem că în curând nu vor mai avea bani să îl cumpere

De Crăciun o să găsim în magazine mai multă carne de porc românească. Producția autohtonă dă semne de revenire, după ce pesta a închis foarte multe combinate. Deocamdată, galantarele sunt pline cu marfă din Spania și din Ungaria, ceva mai ieftină.

Recomandări
Cum și-au împărțit PSD, PNL, USR și UDMR viitorul Guvern. Deficitul bugetar lăsat de Ciolacu, motiv de blocare a discuțiilor
Cum și-au împărțit PSD, PNL, USR și UDMR viitorul Guvern. Deficitul bugetar lăsat de Ciolacu, motiv de blocare a discuțiilor

La Parlament a avut loc o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR au stabilit ca numărul ministerelor să fie redus.

Interceptări din dosar. Ce a discutat Horațiu Potra cu acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajul plin de arme
Interceptări din dosar. Ce a discutat Horațiu Potra cu acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajul plin de arme

A fost o zi lungă, de percheziții informatice, în anchetele legate de controversele din jurul alegerilor prezidențiale, anulate de Curtea Constituțională.

Cât de importantă este, în bani, intrarea integrală a României în Schengen. Beneficiile deciziei întârziate atât de mult
Cât de importantă este, în bani, intrarea integrală a României în Schengen. Beneficiile deciziei întârziate atât de mult

Vestea eliminării controalelor la frontierele terestre i-a bucurat cel mai tare pe românii plecați în străinătate, care se gândesc că drumul lor spre casă s-a scurtat cu câteva ore.