Averile strânse ilegal de cei condamnaţi vor putea fi confiscate chiar dacă au fost înstrăinate

Ultima actualizare: 14-10-2020 20:16

Averile strânse ilegal de cei condamnaţi vor putea fi confiscate chiar dacă au fost trecute între timp pe numele rudelor sau apropiaţilor. Presat de Uniunea Europeană încă din 2016 Parlamentul a modificat în sfârşit Codul Penal.

În ultimii 30 de ani cei trimişi după gratii pierdeau doar sumele de bani ce aveau legătură directă cu cazul fie el de corupţie, abuz sau trafic.

Parlamentul României a transpus cu o întârziere de 6 ani o directivă europeană privind confiscarea extinsă a averilor ilegale.

Măsura confiscării extinse se aplică până acum doar asupra bunurilor şi fondurilor obţinute de condamnat.

Confiscarea extinsă se va aplica în cazurile în care condamnările vor fi mai mari de patru ani pentru mai multe tipuri de infracţiuni.

Modificări au fost aduse de Parlament şi codului de procedura penală. Aşa încât procurorii vor avea de-acum înainte obligaţia ca în timpul anchetei, în timpul urmăririi penale, să ia măsuri asiguratorii pentru a împiedica ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri.

Legea trebuie promulgată de preşedinte. Pe de altă parte, în ultimii ani, statul român s-a dovedit incapabil să ducă la bun sfârşit deciziile judecătorilor de confiscare şi de recuperare a prejudiciilor. Până acum, Agenţia naţională de administrare fiscală, care pune în executare aceste decizii, a reuşit doar în mică măsură să aducă la bugetul statului bani din condamnări.

Dacă la nivelul anului 2018, statul recuperase doar 10 la sută dintr-un miliard de euro, la începutul anului 2020, Agenţia naţională de administrare a bunurilor indisponibilizate arăta într-un raport că mai avea de strâns 835 de milioane de euro în baza a 32 de mii de hotărâri definitive.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO