Avariile la termoficare au apărut odată cu frigul. În Sectorul 3, nu e aproape deloc căldură și apă caldă
A venit frigul, au început avariile, în Bucureşti. Multe dintre conductele bătrânului sistem de termoficare cedează din senin, iar avariile zilnice lasă fără apă caldă și căldură zeci de mii de oameni. În prezent, peste 2.000 de blocuri sunt afectate.
Locatar: „Dacă puneți mâna pe calorifer e rece. Avem ligheane, avem d-alea, așa trebuie să stăm. Nu la cadă, la duș. La lighean. Uitați-l aici, e ligheanul pus.”
O mie de blocuri, doar din sectorul trei, nu au apă caldă și căldură acum. Dintre acestea, 700 sunt afectate de o avarie majoră apăruta pe magistrala 1. Ţeava care transportă agentul termic în zonă s-a fisurat. În total, potrivit aplicaţiei celor de la Termoenergetica, sunt probleme în peste două mii de imobile din toată Capitala.
Emil Eftimie, locatar: „Ne încălzim așa, cu pătura, cu ce avem și noi. Apă caldă nu este, căldură nu este.”
„Îmi curge nasul, mi-am pus căciulă în cap că m-am spălat cu apă rece. Am făcut duș cu apă rece pe frigul ăsta și m-am îmbolnăvit.” (...)
„Suportăm mai bine lipsa de căldură cu blocul anvelopat”
„Mai și încălzim, ce să facem?, spun oamenii.
Bilanțul termoenergetic pentru anul 2020 arăta că peste 65% dintre conductele din rețeaua primară au peste 25 de ani și doar 13% au 10 ani. De curând au început lucrări de reabilitare, însă vor fi de durată. 210 kilometri din cei aproape o mie de țeavă principală vor fi schimbați cu ajutorul fondurilor europene.
Momentan, doar unul din cele 25 de tronsoane a fost finalizat, şi din această iarnă va încălzi peste 170 de blocuri, adică 9.800 de apartamente. A fost şi condiţia pentru ca Primăria Capitalei să nu piardă finanţarea europeană, ca cel puţin un şantier să fie gata până la finalul anului. Alte șapte sunt în lucru, cum este şi cel de pe Mihai Bravu.
Aproape 1,2 milioane de bucureșteni depind de energia termică furnizată de Termoenergetica.