Autostrăzile din România, un pericol pentru animalele sălbatice. Soluțiile ecologiștilor
Deşi avem puţini kilometri, autostrăzile noastre sunt un pericol pentru animalele sălbatice. Aşa că unele ajung pe carosabil, unde, dincolo de sfârşitul lor cumplit, pot provoca accidente grave.
Ecologiştii au depus la ministerul Mediului, dar şi al Transporturilor, un ghid cu speciile de animale care au fost observate pe traseul autostrăzilor existente, dar şi al celor aflate în faza de proiect.
Deşi este abia în faza de proiect, pe traseul autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi au fost observate cinci mii de animale din diferite specii.
Astfel numai pe raza judeţului Mureş ar fi nevoie de cel puţin trei ecoducte.
Iulia Vizi, reprezentant ONG: "Sunt puncte critice pe zona de câmpie acolo unde autostrada reprezintă o barieră în calea oamenilor şi animalelor sălbatice. Se pot implementa, nu există costuri suplimentare mai mari de 10 la sută din totalul costului autostrăzii."
Autostrada ar tranzita o bună parte din Munţii Carpaţi unde trăiesc urşi, lupi, cerbi dar şi raşi şi pisici sălbatice. Animalele au fost observate cu ajutorul camerelor capcană montate în pădure.
Soos Tibor, responsabil proiect: "Noi ştim de un plan tehnic. Am propus mai multe structui ecoducte, tuneluri în zona unde ar favoriza permeabilitatea sau am cerut schimbarea podeţelor."
Trecerile peste autostrăzi trebuie relizate în aşa fel încât habitatul sălbăticiunilor să nu fie intererupt. Să fie amplasate la 5 km distanţă, să aibă o lăţime de cel puţin 100 de metri, iar gardurile să fie unele speciale, astfel că animalele să nu le poate sări.
Proiectul ecoductelor, numit Transgreen are o valoare de 2.5 milioane de euro şi este realizat în parteneriat cu alte ţări din Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: autostrazi, animale salbatice, solutii, ecologisti,
Dată publicare:
20-10-2019 08:40