"Autostrada scufundata" s-a redeschis luni. Acum 2 ani a fost inaugurata cu fast, iar acum un an a devenit necirculabila

10-10-2016 11:58

S-a incheiat telenovela autostrazii Orastie - Sibiu. Tronsonul de 20 de kilometri, demolat la scurt timp dupa ce a fost deschis, pentru ca se crapase, poate fi folosit din nou.

Compania Nationala de Drumuri sustine ca a reusit sa repare greselile grave de constructie si culmea, a facut lucrarile in regie proprie. "Ni s-a deschis apetitul, iar Compania Nationala ar putea construi o intreaga autostrada", se lauda acum, seful institutiei.

La ora 14.00 a fost redeschisa circulatiei autostrada Orastie-Sibiu, de data aceasta fara panglica si discursuri. Explicabil, pentru ca tronsonul de 20 de kilometri dintre Cunta si Saliste, care a costat 180 de milioane de euro, era o rusine pentru drumari.

S-a inchis la numai 10 luni de la darea in exploatare, dupa ce pe 230 de metri au aparut crapaturi uriase in asfalt. Conducerea CNADNR a descoperit ca s-a construit pe panza freatica, iar tronsonul a fost botezat autostrada plutitoare. Scandalul l-a costat scaunul pe seful de atunci al companiei. CNADNR nu s-a inteles cu constructorul si a decis sa intervina cu proprii muncitori.

Dupa ce au demolat "autostrada plutitoare" si au sapat 18 metri in adancime, cei aproape 70 de muncitori, angajati ai companiei au pus la loc aproape 100 de mii de metri cubi de umplutura. CNADNR urmeaza sa faca si expertiza intregii autostrazi ca sa-si dea seama daca fisurile ar putea sa apara si in alta zone.

Reprezentantii CNADNR sustin ca nu s-au cheltuit bani din buget pentru lucrari. Au la dispozitie 2 scrisori de garantie de aproape 21 de milioane de euro ale constructorului care ar fi mai mult decat suficient.

Pentru ca a reusit sa termine la timp lucrarea, CNADNR vine cu o promisiune indrazneata.

Catalin Homor, directorul CNADNR: "Am deschis un apetit tuturor drumarilor din companie si sa aratam ca suntem drumari si ca stim sa facem. Va deveni un fenomen de masa sa executam in regie proprie. In 2018-2019 vom fi capabili sa preluam un sector de autostrada."

Este un pariu ambitios, cred specialistii.

Prof. dr.ing. Gheorghe Lucaci: "Ne-ar trebui un program foarte serios, care sa insemne dotarea cu echipamente de toate genurile si mai ales in asigurarea personalului necesar. Este extrem de greu sa gasim ingineri cu mare probitate profesionala."

Ca sa vada cum se descurca, seful CNADNR promite sa execute pana in 2019, cu proprii angajati, centurile oraselor Iasi, Zalau, Barlad, Timisoara si dupa aceea sa treaca la autostrazi.


VIDEO PROTVPLUS.RO