Au inceput lucrarile la PRIMA autostrada din Moldova. Un proiect vechi de 15 ani s-a impiedicat intr-un sat de acum 6 milenii

Dată publicare: 12-09-2016 16:34
Dată actualizare: 15-09-2016 04:54


lucrari centura Bacau

O companie de constructii din Turcia a demarat lucrarile la prima portiune de autostrada construita vreodata in Moldova – regiunea din Romania, nu Republica.

Din pacate, nu este vorba de o autostrada care sa lege Moldova de Transilvania sau de Muntenia, ci de centura orasului Bacau, care ar urma sa faca parte din mult-promisa autostrada A7 MOLDOVA (singura solutie pentru a fi facuta din fonduri europene). Amanata in repetate randuri, centura ar urma sa aiba 30,7 kilometri iar lucrarile au inceput efectiv abia zilele acestea, potrivit imaginilor postate pe pagina de Facebook a constructorului, compania Eko Insaat Ve Tic AS din Turcia.

De peste 15 ani exista un proiect privind o astfel de sosea, insa el a fost modificat in mai multe randuri din motive in principal politice. Abia aprilie 2013, CNADNR a scos la licitatie contractul de executie iar acesta a fost adjudecat de firma turca, insa imediat au aparut contestatiile din partea competitorilor. Abia dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, prin decizie definitiva, ultima contestatie, s-a putut demara executarea efectiva a contractului de catre Eko Insaat Ve Tic AS.

A aparut o alta problema: potrivit HotNews, din cauza ca s-a amanat foarte mult semnarea contractului, proiectul a ajuns sa fie gata de demarare abia in a doua parte a lui 2015. Or acesta era ultimul an in care tara noastra mai putea accesa fonduri europene din vechiul exercitiu financiar 2007-2013.

Cand turcii ar fi trebuit sa primeasca avansul pentru a incepe lucrarile, autoritatile au realizat ca acesta nu poate fi achitat, din cauza termenului prea scurt. Asa ca, ordinul de incepere a lucrarilor a fost suspendat, venind abia in aprilie 2016, iar in mai s-a facut organizarea de santier.

In aceeasi luna, ministrul de atunci al Transporturilor, Dan Costescu, spunea ca ,,proiectul pare sa aiba o dinamica foarte buna". Insa in scurt timp se pare ca lucrarile s-au oprit dupa ce a fost descoperit un sit arheologic vechi de 6 milenii, De asemenea, termenul de finalizare a fost prelungit pana in noiembrie 2019. Abia acum au aparut imagini cu utilaje lucrand efectiv in zona localitatii Nicolae Balcescu, chiar inainte de Bacau.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO