Autoscări noi, pentru pompierii din toată țară. Au fost cumpărate cu fonduri europene
19 autoscări noi vor ajunge de vineri în mai multe unităţi de pompieri din ţară, unde militarii abia mai aveau cu ce să intervină în caz de incendiu.
Autospecialele, esențiale în special pentru salvarea oamenilor blocaţi la înălţime, au fost cumpărate din fonduri europene şi au costat 51 de milioane de lei.
19 pompieri din ţară au venit vineri să preia tot atâtea autoscări care au intrat în această lună în dotarea Detaşamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Autospecialele ajung până la 42 de metri înălţime, atunci când incendiile izbucnesc în blocuri sau când oamenii rămân izolaţi la etaj.
O autoscară rămâne în Capitală şi celelalte 18 vor pleca spre mai multe judeţe din ţară. Au fost alese localităţile în care fie nu există niciun astfel de utilaj, fie cele existente sunt vechi de până la 40 de ani.
Raed Arafat: "În acest moment putem spune că nu mai avem niciun judeţ fără autoscară. Am făcut o analiză şi ne-am dat seama că faţă de Austria, de exemplu, stăm foarte prost."
Pompier: "Noi am venit din Calafat, avem o autoscară din '82. Era veche, nu aveam cu ce să intervenim corespunzător, mai ales că avem multe blocuri de 4 etaje."
Autoscările au costat 51 de milioane de lei, bani din fonduri auropene. Autorităţile au în plan şi deschiderea mai multor unităţi de pompieri, în Capitală şi în oraşele mari, întrucât cele deja existente sunt insuficiente.
Timpul ideal de intervenţie la un plan roşu, de pildă, ar fi de 5 - 6 minute. În România, media este însă de 9 minute.