Autoritățile fac ultimele pregătiri pentru dozele de vaccin anti-COVID care vor ajunge pe 26 decembrie în România
Românii care vor dori să se vaccineze împotriva coronavirusului se vor putea programa online, telefonic sau prin medicii de familie.
Sunt primele informații despre vaccinarea publicului larg, care ar urma să înceapă în primăvara lui 2021.
Însă până atunci, se fac ultimele pregătiri pentru dozele care vor ajunge în a doua zi de Crăciun în România. Din păcate, în ultimele 24 de ore, alți 130 de români și-au pierdut viața. Printre ei și Doina Păuleanu, unul dintre cei mai cunoscuți critici de artă din România, dar și un tânăr de 20 de ani, student la medicină și voluntar SMURD.
Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge la noi în ţara pe 26 decembrie. Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.
Au apărut şi informaţii despre modul cum se va desfăşura vaccinarea publicului larg, începând, probabil, din primăvară. Doritorii vor putea să îşi facă programare online, telefonică, prin medicul de familie sau serviciile de asistenţă socială. Vom fi însă reprogramaţi dacă odată ajunşi la triajul centrului de vaccinare, vor avea temperatură mai mare de 37,3. Iar cei care vor fi vaccinaţi, vor fi monitorizaţi 15 minute, pentru a exclude apariţia unor efecte adeverse puternice.
În total, vor fi 5 tipuri de centre de testare.
Cele fixe, caravanele mobile care pot merge prin ţară, echipele care vor merge în centre rezidenţiale ori cămine pentru vârstnici, centre de tipul drive through - unde putem merge cu masina - care pot fi organizate în marile oraşe, dar şi cele din cabinetele medicilor de familie.
În lipsa vaccinului, alţi 5.459 de oameni au fost confirmaţi pozitiv la SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. Alţi 1.251 de pacienţi sunt la terapie intensivă, iar 130 şi-au pierdut viaţa.
Printre ei şi Doina Păuleanu, directoarea muzeului de artă din Constantă. S-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 în urmă cu câteva săptămâni şi a fost internată la spitalul de boli infecţioase în stare foarte gravă. În anii trecuţi, a luptat pentru salvarea Cazinoului din Constanța, dar şi a muzeului de la Topalu care adăposteşte picturi ale celebrilor Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza.
Lelia Rus Pârvan, colega Doinei: "Doamna Păuleanu a fost fără dar şi poate una dintre cele mai importante personalităţi ale acestui oraş, a fost un om care şi-a pus întreaga viaţă şi sufletul şi dragostea pentru acest muzeu. A fost totul pentru ea."
La Iaşi, familia şi prietenii îl plâng pe Alex. Avea doar 20 de ani, era student la medicină şi voluntar smurd. Pe 10 decembrie s-a îmbolnăvit iar saturaţia de oxigen a ajuns la doar 30 la sută. A fost internat la terapie intensivă unde, la un moment dat, s-a şi negativat. Cu toate astea, sechelele au fost atât de grave încât nu a mai putut fi salvat mai ales că a fost diagnosticat şi cu o altă afecţiune gravă, de care nu ştia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că doar vaccinarea ne poate da aşa zisa "imunitate colectivă" şi poate întrerupe lanţul de transmisie. Ca să se întâmple asta, cum e şi în cazul altor boli, populaţia trebuie să se vaccineze într-un procent mai mare de 75%.