Autoritățile din România dau asigurări că țara noastră nu va pierde banii europeni alocați prin PNRR
Într-un stil deja cunoscut, România nu primește la timp prima tranșă de bani europeni alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Comisia Europeană a amânat prima cerere de plată depusă inițial de țara noastră pentru finalul lunii iulie. În total, este vorba de 2,6 miliarde de euro, bani pe care România i-ar putea folosi pentru modernizarea infrastructurii feroviare, construcția de spitale sau autostrăzi. Autoritățile de la noi susțin că nu există niciun risc să pierdem banii, doar că vin puțin mai târziu.
Ce spune Comisia Europeană
Într-un răspuns adresat Știrilor PRO TV, Comisia Europeană susține că evaluează în prezent prima cerere de plată a României de 2,6 miliarde euro, pe care a primit-o la 31.05.2022. Deși, în general, Comisia furnizează o evaluare preliminară a cererii de plată în termen de două luni de la primirea acesteia, pentru a acorda timp suficient pentru finalizarea corectă a acestei evaluări, autoritățile române au decis, împreună cu Comisia, să prelungească perioada de evaluare pentru această cerere până pe 16 septembrie 2022. Această practică nu este neobișnuită, au transmis oficialii europeni.
Practic, autoritățile de la Bruxelles susțin că mai au nevoie de timp să verifice felul în care au fost atinse obiectivele impuse sau așa, cum le numesc europenii, jaloane. Printre acestea se numără conectarea la apă și canalizare, renovări de clădiri, producție de energie din surse regenerabile sau strategii pentru reducerea abandonului școlar.
Autoritățile din România dau asigurări că țara noastră nu va pierde banii europeni
La polul opus, autoritățile de la noi dau asigurări că România nu va pierde banii europeni, iar Comisia a prelungit termenul din cauza sistemului informatic prin care sunt monitorizate plățile. În plus, este o perioadă de concedii, iar activitatea executivului european ar fi redusă. Prin aceeași întârziere de plată trece și Spania, ne asigură ministrul Fondurilor Europene.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Comisia Europeană a solicitat pentru platforma electronică, digitală, informatică, în care se implementează PNRR-ul să fie introdusă o funcție suplimentară care să ofere informații cu privire la beneficiarul final al plăților din PNRR. Și luni va avea loc această testare pentru platforma informatică”.
Potrivit unor surse, oficialii de la Bruxelles sunt neîncrezători că România va implementa la timp reformele promise.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar: „Dacă Ministerul de Finanțe se baza pe acești bani să facă plăți pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru proiectele de infrastructură pe care le-a început, ei bine, banii ăștia, România ar trebui să se împrumută din altă parte sau să să amâne lucrările trei luni până vor veni banii. Asta este consecința imediată”.
Amânarea primei plăți înseamnă și decalarea întregului calendar, aprobat de comisie
Tranșa a doua de bani, încă trei miliarde de euro, era programată în octombrie.
Florin Marin, specialist în fonduri europene: „Din moment ce se solicită o amânare va pune o presiune pe următoarele cereri de rambursare, asumate de România și finanțate. O astfel de amânare ridică suspiciuni legate de neconformități. Putem să ajungem la suspendări de plată”.
În România, prin Planul de Redresare Națională ar trebui să fie finanțate proiecte care să modernizeze România, dar banii sunt condiționați de reforme care să transforme economia şi societatea. Între țări, seamănă cu un concurs de dezvoltare, iar, în timp ce noi trimitem cu întârziere și prima cerere de plată, alte state folosesc de luni bune banii europeni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, bani, Comisia Europeana, PNRR,
Dată publicare:
29-07-2022 19:49