Cu câteva zile înainte de începerea școlii, autoritățile se declară surprinse de situația din învățământ
Aproape trei milioane de elevi încep luni școala. Deși mai sunt doar câteva zile, autoritățile, în frunte cu premierul, se declară surprinse de situația din învățământ.
Multe școli nu au autorizație de securitate la incendiu, grupuri sanitare decente, ori nu au mai fost renovate de mult. Nu sunt rezolvate nici problema manualelor și a transportului pentru elevi.
Abia acum a fost convocată o şedinţă cu toate autorităţile implicate în sistemul de învăţământ. Iar responsabilii au aflat că în toată țara sunt multe şcoli cu probleme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
3 la sută dintre ele nu au autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publica. Asta înseamnă că nu respecta normele sanitare de igienă şi protecţie. În plus, aproape patru mii de clădiri funcționează fără autorizație de incendiu, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare.
Unitățile de învățământ construite înainte de anul 1998 nu au nevoie de o autorizației de securitate la incendiu. Aceasta este necesară doar pentru clădirile care s-au construit după acest an ori li s-a modificat structura.
Elevii din 374 de unităţi de învățământ încep anul în alte şcoli, pentru că cele în care ar trebui să învețe sunt în renovare sau se reabilitează. Cele mai multe în această situație sunt în București - 36. Este și cazul unei unități de învățământ din sectorul 2 al capitalei. Elevii au fost împărţiţi în alte şcoli şi vor reveni când se vor termina lucrările.
Nicolae Ciuca, premierul ţării: „Exista din păcate o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprinder. Din păcate avem încă şcoli în care suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă scoli care au toaleta în curtea şcolii."
Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației: „Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul ministerului educaţiei, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli, în urmă cu 3-4 ani aveam mult peste 2 mii de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. Anul trecut 2 treimi din bugetul pentru această linie s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la bugetele locale şi nu au fost folosite."
De asemenea, sunt scoli supraaglomerate, în care se învaţă şi în trei schimburi. Iar unii părinți nu sunt mulțumiți de programa şcolară.
Eugen Ilea, Federația de Părinți: „Părinţii se tem de măsurile luate peste noapte de minister."
Peste 2.940.000 de elevi încep de luni cursurile. Noul an școlar vine cu un val de schimbări. De exemplu, în cazul elevilor de clasa a 8-a nu va mai conta media ultimilor patru ani pentru admiterea la liceu, ci doar nota obținută la evaluarea națională. În loc de semestre vor exista cinci module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe. Tezele nu vor mai fi obligatorii și va exista o singură medie pe tot parcursul anului școlar.