Autoarea atacului armat de la școala creștină din Nashville deținea șapte arme de foc. Ce mesaj a transmis înainte de masacru
Poliţia a dezvăluit marţi că autorul atacului armat de luni de la şcoala creştină din Nashville deţinea şapte arme de foc şi era monitorizat medical pentru o serie de probleme psihice, o combinaţie aflată la originea mai multor tragedii produse în SUA.
Cele două puşti de asalt şi pistolul folosite luni în atacul de la Covenant School au fost cumpărate legal, la fel ca restul arsenalului, a explicat şeful poliţiei, John Drake, relatează AFP, citată de Agerpres.
Audrey Hale, fost elev, a fost împuşcat mortal de poliţişti după ce a ucis trei elevi de nouă ani şi trei angajaţi ai şcolii, inclusiv pe directoare.
După ce iniţial l-au prezentat ca fiind femeie, forţele de ordine au precizat că autorul atacului este o persoană transgender în vârstă de 28 de ani, care utiliza pronume masculine pentru a se prezenta pe internet.
Acesta era „în atenţia unui medic pentru tulburări emoţionale”, dar era total necunoscut serviciilor de poliţie, care încă nu au stabilit mobilul atacului, a mai spus Drake.
Totuşi, în ajun, Hale a vorbit de un atac „ţintit” împotriva şcolii, iar la domiciliul său au fost găsite planuri detaliate ale acesteia, şi a menţionat şi o posibilă „ranchiună” împotriva acestei instituţii ce apără valorile religioase tradiţionale.
Forţele de ordine au mai descoperit la domiciliul lui Hale un document pe care l-au prezentat drept „manifest”, iar înainte de atac acesta a trimis un mesaj unei cunoştinţe pentru a o informa că se va întâmpla „ceva rău”. „Într-o zi, va fi mai clar. Am lăsat destule dovezi”, ar fi scris Audrey Hale, potrivit canalului local WTVF.
Clasa politică americană a împărtăşit emoţia generată în rândul locuitorilor din Nashville de acest atac, dar s-a arătat din nou divizată în ce priveşte reglementarea deţinerii de arme de foc, în timp ce preşedintele democrat Joe Biden şi-a reluat apelul la interzicerea puştilor de asalt, opţiune respinsă viguros de aleşii republicani.
În lipsa altor reglementări, şcolile din SUA nu pot decât să-şi revizuiască pe cont propriu protocoalele de securitate.
„Părinţi din întreaga ţară cer de zeci de ani o schimbare care încă nu s-a produs”, a regretat Nina Dyson, mamă a patru copii, în cursul unei manifestaţii organizate marţi la Nashville în favoarea unui control mai strict asupra armelor, prevăzută dinainte de atac. „Şcolile nu ar trebui lăsate să se descurce în chestiuni de securitate”, a apreciat ea.
În SUA sunt în circulaţie circa 400 de milioane de arme de foc, iar în 2020 au provocat peste 45.000 de decese, prin sinucideri, accidente sau omucideri, potrivit cifrelor Centrului pentru prevenirea şi combaterea bolilor, devenind pentru prima dată cauza nr. 1 de mortalitate în rândul tinerilor sub 19 ani, cu 4368 de decese, înaintea accidentelor rutiere şi a supradozelor.
Totuşi, o majoritate a americanilor rămân foarte ataşaţi dreptului de a purta arme, în numele dreptului la autoapărare, iar mulţi susţin că ar trebui ca şcolile să aibă un gardian înarmat.