Aurescu: Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana
"Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana, datorita calitatii de membru al celei mai puternice Aliante defensive din istorie", a spus Bogdan Aurescu.
Ministrii de Externe din Romania, Polonia, Croatia si Ungaria au participat miercuri, alaturi de omologul muntenegrean, la un seminar pe tema Politicii NATO a Usilor Deschise, prilej cu care au fost evidentiate de catre seful diplomatiei romane Bogdan Aurescu beneficiile de securitate, dar si economice pe care le genereaza calitatea de membru al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Agerpres.
Oficialul roman a prezentat cu aceasta ocazie experienta Romaniei in parcursul pentru integrarea in NATO, evidentiind ca procesul de reforme pe care il traverseaza in prezent Muntenegru reprezinta, in esenta, asa cum a fost si in cazul Romaniei, un beneficiu major pentru modernizarea si dezvoltarea statului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit MAE, seful diplomatiei romane a apreciat rolul constructiv si echilibrat pe care il joaca Muntenegru in regiunea Balcanilor de Vest, evidentiind angajamentul autoritatilor de la Podgorita in procesul de integrare europeana si euro-atlantica. El a adresat un apel autoritatilor muntenegrene sa continue procesul de reforme, in special in domeniul consolidarii statului de drept si in privinta cresterii sprijinului opiniei publice pentru aderarea la NATO.
Totodata, ministrul Aurescu a evidentiat importanta continuarii procesului de extindere a NATO, Romania fiind un sustinator ferm al politicii "usilor deschise" a Aliantei, in beneficiul consolidarii securitatii si stabilitatii in spatiul euro-atlantic, dar si ca raspuns eficient la noile riscuri de la frontierele NATO. In acest sens, a exprimat sprijinul Romaniei si pentru ceilalti aspiranti, in special Georgia, dar si Bosnia-Hertegovina si Macedonia.
Vicepremierul si ministrul afacerilor muntenegrean a multumit in mod special ministrului Bogdan Aurescu pentru initiativa sa in organizarea acestei vizite, precum si celorlalti omologi din Croatia, Polonia si Ungaria care au raspuns prompt demersului Romaniei, exprimand interesul major al Muntenegrului de a primi invitatia de aderare la NATO cu prilejul reuniunii ministrilor Aliati de externe din decembrie 2015. Totodata, a subliniat determinarea Muntenegrului de a continua procesul de reforme, precizeaza MAE.
Programul vizitei a mai cuprins vizita la Centrul Naval de Comanda din Bar, gazduita de amiralul Dragan Samardic, seful Statului Major al Armatei.
Vizita comuna a ministrilor de Externe din Romania, Croatia, Ungaria si Polonia in Muntenegru a fost organizata in zilele de 22 si 23 iulie, ca urmare a initiativei ministrului Bogdan Aurescu. Initiativa se inscrie pe linia sprijinului pe care Romania l-a acordat in mod constant candidaturii Muntenegrului la NATO si vizeaza incurajarea autoritatilor muntenegrene sa continue eforturile de implementare a reformelor necesare, inclusiv in domeniul sprijinului opiniei publice muntenegrene pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica.