MAE spera ca, in cazul romanilor acuzati de trafic de droguri in Malaezia, va putea fi evitata pedeapsa capitala
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat joi preocuparea Romaniei fata de romanii aflati in detentie in Malaezia, sub acuzatia de trafic de droguri.
In cadrul unei intrevederi avute cu ambasadorul malaezian la Bucuresti, Dato Nik Mustafa Kamal Ahmad, seful diplomatiei romane si-a exprimat increderea in derularea corecta a procedurilor juridice care ii privesc pe romanii detinuti in Malaezia, precum si speranta ca va putea fi evitata pedeapsa capitala, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.
Pe de alta parte, in cadrul intrevederii, cei doi oficiali s-au aratat satisfacuti de "evolutiile pozitive" inregistrate pe plan bilateral, atat in zona politico-diplomatica, cat si in cea economica, in timpul mandatului ambasadorului malaezian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A fost realizat un schimb de opinii privind principalele teme de interes de pe agenda bilaterala, in perspectiva dezvoltarii dialogului politic si a schimburilor economice dintre Romania si Malaezia, inclusiv in alte domenii in care exista un potential deosebit de colaborare, precum educatia - mai ales in domeniul medicinei si respectiv al explorarii si exploatarii petrolului si gazelor, domenii de traditie pentru Romania in care studentii malaezieni sunt interesati. De asemenea, domeniul turismului a fost identificat ca avand perspective de dezvoltare in plan bilateral", se arata in comunicatul MAE.
Potrivit sursei citate, Aurescu a propus crearea unei comisii mixte bilaterale economice "in vederea impulsionarii schimburilor comerciale si a investitiilor, avand in vedere potentialul existent si interesul companiilor malaeziene". In alta ordine de idei, adauga MAE, a fost subliniata "buna colaborare" pe care Romania si Malaezia o au in foruri internationale, inclusiv in cadrul ONU.
"Ministrul roman a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Malaezia in regiunea Asiei de Sud-Est, precum si in exercitarea mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, inclusiv in calitate de presedinte in exercitiu al forului onusian. Cei doi diplomati au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile de securitate din Orientul Mijlociu si au fost de acord asupra necesitatii combaterii fenomenului terorist. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea abordarii cauzelor proceselor de radicalizare din Vecinatatea Sudica a UE si a prezentat initiativa si conceptul lansat de tara noastra de creare a unei Curti internationale pentru crima de terorism, primite cu interes de diplomatul malaezian, ca modalitate de combatere, cu instrumentele dreptului, a terorismului", precizeaza MAE.
4 romani risca sa fie condamnati la moarte, prin spanzurare, in Malaezia. Cu totii au fost prinsi cu droguri asupra lor si sunt inchisi la Kuala Lumpur. Ionut Gologan a fost prins pe 26 iunie 2012, in Aeroportul Kuala Lumpur, dupa ce ar fi avut asupra lui aproape 1 kilogram si jumatate de metamfetamine. Imediat, autoritatile din tara noastra au facut nenumarate demersuri sa il ajute pe Ionut si pe familia acestuia.