Se construiește în ritm amețitor, fără acte în regulă. Problemele pe care le descoperă unii români după ce cumpără locuințe
O locuinţă nouă poate veni uneori la pachet cu o mulţime de probleme. Mulţi proprietari ajung să semneze actele de vânzare-cumpărare fără să aibă contracte individuale de gaz şi de curent, aşa cum prevede legea.
Au fost situaţii când locatarii s-au trezit cu butelii îngropate în curte, în locul racordărilor la gaz. Alţii primesc curent de la dezvoltator - în sistem temporar de organizare de şantier - sau prin cabluri improvizate, trase de la alt consumator. Fapte interzise de lege, surprinse de Inspectorul Pro.
În România, se construieşte într-un ritm ameţitor, care aminteşte de boom-ul imobiliar din 2007-2008. Noile apartamente se cumpără din faza de proiect, iar viitorii proprietari se îndatorează pe viaţă, fără să ştie de fapt cum vor arăta locuinţele lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şi astfel, nu puţini sunt aceia pentru care visul de a avea propria casă s-a transformat într-un coşmar bântuit de pereţi şubrezi, mirosuri neplăcute sau infiltraţii de la ploi. Florin Enache - coordonatorul proiectului BETTER de iniţiativă şi responsabilitate în construcţii - susţine că tinerii se grăbesc prea tare atunci când fac alegerea vieţii lor.
Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER: "Există acest miraj şi această iluzie că trebuie să cumpăr apartamentul că nu mai găsesc. Că altfel dacă m-aş duce şi aş vedea că n-are, n-are, nu ştiu ce nu îl mai cumpăr. Este foarte debalansată cererea şi atunci se lucrează cu profituri interesante şi se fac lucrurile aşa cum se fac".
În grabă după profit a dezvoltatorilor de ocazie sunt locuinţe care sunt predate viitorilor proprietari.
Povestea unui tânăr a început în septembrie 2017, când şi-a cumpărat o proprietate în Bragadiru, pentru care va plăti rate timp de 25 de ani.
Proprietar casă: "Ca orice bărbat m-am dus echipat cu bormaşina, flex şi alte lucruri bărbăteşti, am băgat în priză să mă apuc de treabă şi am constatat că de fapt nu este curent deloc. Noi când am văzut casa iniţial nu am avut cum să constatăm dacă avem sau nu curent. În contract a fost stipulate că suntem racordaţi la curent, becuri nu erau în casă".
Omul are acum curent electric, pe organizare de şantier. Cu contractul de partea lui, tânărul se luptă de jumătate de an pentru ca să fie racordat individual. Dezvoltatorul aruncă vina pe firma care ar fi trebuit să execute racordarea. Lucrarea ar fi trebuit să fie însă gata în momentul semnării contractului de vânzare cumpărare, aşa cum prevede legea.
Conform ordinului ANRE - 59 din 2013 - responsabilitatea pentru racordarea la reţeaua de curent electric este a dezvoltatorului. Acesta trebuie să execute, pe cheltuiala lui, toate lucrările. Viitorul proprietar trebuie doar să semneze contractul pe numele lui şi atât. Deşi legislaţia e clară, nereguli sunt fără număr. Un alt bloc, din Sectorul 5 din Bucureşti, construit în 2012, nu are propriul branşament la electricitate.
Soluţia găsită în acest caz de dezvoltator - pentru ca 90 de familii să aibă curent electric - a fost să lege toate apartamentele la contorul unei garsoniere. Pe care tot el o deţine într-un bloc de pe o stradă alăturată. Factura vine pe numele său, dar e plătită de locatari. Vorbim despre o improvizaţie periculoasă şi ilegală după cum confirma şi cei de la ENEL.
Administratorul blocului este cel care ţine legătura cu dezvoltatorul. Tot el ne conduce să filmăm lucrarea amatoristică din contorul garsonierei.
Dezvoltatorul - Ilie Ioniţă - susţine că problemele pe care le-a avut cu legea l-au împiedicat să branşeze blocul la electricitate. Acesta a fost cercetat, în 2015, alături de alte persoane, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei anchetaţi au fost acuzaţi că au construit şi vândut zeci de apartamente fără acte legale pentru a nu plăti taxe şi impozite. Banii astfel obţinuţi i-au investit în construcţia altor blocuri.
Prejudiciul a fost estimat la 2,6 milioane de euro.
Ilie Ioniţă, dezvoltator: "Am avut nişte probleme cu Circa Financiară şi conturile mele s-au blocat, nu am mai putut să finalizez această lucrare.
Puteţi verifica că sunt depuse actele pentru branşamentul nou şi aşteptam să ridice blocarea conturilor ca să pot să fac plata pentru că este o plată foarte mare. M-am luptat şi am tras de la blocul următor că mai am un bloc în spate, am tras curent acolo, am plătit vreo 2 sute şi ceva de milioane ca să fac un alt branşament nou"
Potrivit E-Distribuție Muntenia este interzisă alimentarea clienţilor casnici de la un alt consumator. Drept urmare, în 2016 când reprezentanţii operatorului au constatat în teren ca ansamblul de locuinţe era alimentat de la un alt bloc s-a procedat la deconectarea să - pentru evitarea situaţiilor ce pot duce la periclitarea vieţii şi a sănătăţii oamenilor.
În prezent, constatându-se ca ansamblul în discuţie este în continuare alimentat fără parcurgerea paşilor legali, E-Distribuție Muntenia se găseşte din nou în situaţia în care ansamblul trebuie deconectat.
În astfel de cazuri, proprietarii ar trebui să-şi ceară drepturile în instanţă. De multe ori însă, descurajaţi de termenele lungi de judecată, oamenii renunţă. Iar dezvoltatorii câştigă, prind curaj şi tupeu. Cum ar putea fi încadrat şi acest anunţ din avizier, unde dezvoltatorul îi ameninţă pe oameni că îi debranşează până şi din încrengătura ilegală de cabluri, dacă nu-şi plătesc la timp consumul.
Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER: "Avem din păcate acest mult fond construit nou cu toate problemele lui pentru că a fost scăpat din mână,
Reporter: "Cine l-a scăpat din mână?"
Florina Enache: "Controlul fie controlul privat care nu există, fie controlul de stat care teoretic nu trebuia să facă recepţii".
Inspectoratul de Stat În Construcţii - care ar trebui să verifice toate imobilele noi de pe piaţa - a scăpat însă de mult situaţia de sub control.
Octavian Brener, purtător de cuvânt Inspectoratul de Stat în Construcţii: "Nu se pot verifica toate autorizaţiile emise, nu ai cum să le verifici pe toate. În trimestrul 4 am primit 7 mii de anunţuri de începere de lucrări, deci vă daţi seama ce volum este. Aşa păţim şi la controlul în teren".
În aceste condiţii, viitorii proprietari trebuie să înveţe să se protejeze singuri. Sub presiunea acestei pieţe imobiliare în care se vinde repede absolut orice, dar cu fonduri de creditare limitate, oamenii nu ar trebui să mai meargă pe încredere. Ar trebui să verifice direct la furnizori, dacă utilităţile există la viitoarea lor locuinţă.
Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER: "Într-o localitate limitrofă, cineva a cumpărat o casă bucuros, după două zile a rămas fără gaz şi când a sunat la furnizorul de gaz i s-a spus că: ne pare rău, nu avem reţea în zonă. Butelia era îngropată în grădină".
Atenţie, aşadar, pentru că vă îndatoraţi pe viaţă. Nu faceţi economie tocmai la ceea ce v-ar putea aduce câştigul în lupta cu dezvoltatorul: consiliere din partea unui avocat, la semnarea contractului.
Florin Enache, coordonatorul proiectului "better": "Foarte puţini oameni se uită pe contract şi la fel şi mai puţini oameni ştiu ce ar trebui adăugat sau ar trebui scos din contract. Plus că piaţa în acest moment este atât dezechilibrată, încât contractele nu prea sunt negociabile şi aici este un balans pe care îl vom face în timp cu sacrificii din partea celor care fac pasul în perioada aceasta"
Şi nu în ultimul rând, verificaţi bine dezvoltatorul. Cine este? Şi ce a mai construit? Nu ignoraţi nici cel mai mic semnal de alarmă, dacă nu vreţi să rămâneţi păgubit. Un tânăr se chinuie de doi ani să recupereze un avans de 5 mii de euro dat pentru o garsonieră încă neconstruita. Blocul ar fi trebuit să fie gata în 2015. Unul dintre dezvoltatori este acelaşi Ilie Ioniţă, cel care a construit şi blocul din Sectorul 5 al Capitalei.
Reporter: "Când v-aţi interesat de dezvoltator, părea ceva în neregulă?"
Păgubit: "Erau ceva probleme, dânsul a mai construit în Sectorul 5, în Sălaj, erau oarecum ceva probleme cu blocurile construite de dânsul Dacă ar fi să o iau de la capăt aş mai aştepta, aş face un credit probabil sau aş alege alt drum. Un sfat pentru cei care cumpără din faza de proiect ar fi să nu se grăbească cu avansul, să plătescă ceea ce văd, să nu păţească ca mine. Eu am plătit practic un plan pe hârtie"
Conform unui studiu realizat de Coldwell Banker, anul trecut erau în construcţie peste 25 de mii de locuinţe în marile oraşe, din care jumătate doar în regiunea Bucureşti Ilfov. Şi am intrat în al 12-lea an de când se contruieste încontinuu. Din 2006, şi până acum, în România s-au ridicat peste jumătate de milion de locuinţe noi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: gaz, curent, apa, case, inspectorul pro, locuinte, acte, vanzari, proprietari, cumparare,
Dată publicare:
03-04-2018 18:21