77 de medici oncologi, acuzati de luare de mita. Ce ar fi acceptat sa faca in schimbul unei excursii la un congres din India
Un nou scandal in care sunt implicati medici oncologi de la noi din tara afecteaza sistemul sanitar romanesc.
77 de doctori sunt acuzati de luare de mita, dupa ce ar fi acceptat o excursie platita de o companie care produce medicamente, drept recompensa ca sa recomande pastilele lor. Totul s-a intamplat in 2012, atunci cand lotul de medici ar fi mers in India la un congres pe tema cancerului mamar.
Cercetarile procurorilor anticoruptie ii vizeaza pe 77 de medici oncologi, care in urma cu 4 ani au fost la un congres international medical in India. Intreaga deplasare ar fi fost sponsorizata de o companie producatoare si distribuitoare de medicamente dedicate combaterii cancerului mamar.
Anchetatorii suspecteaza ca in schimbul excursiei profesonale, medicii ar fi fost de acord sa promoveze produsele firmei in fata pacientilor. Ei ii acuza pe medici de luare de mita.
Medicii au ajuns in India, la Bangalore, la Congresul Asiatic de Cancer Mamar in februarie 2012 si au stat acolo o saptamana. Reprezentantii companiei care a sponsoziat deplasarea au precizat doar: "Companiei noastre nu i s-a adus la cunostinta in mod oficial ca ar avea o calitate in vreun dosar al DNA."
Aceeasi companie precizeaza ca a acoperit legal taxele de participare si costurile de transport, cazare si masa pentru medici insa orice alte cheltuieli au fost suportate de doctori.
De altfel si legea noastra permite astfel de sponsorizari atat timp cat compania organizatoare dar si medicii declara aceste activitati la Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului. In cazul de fata nu stim daca cei 77 de medici au facut publica sponsorizarea sau nu.
Ca sa evite astfel de tentatii, reprezentantii asociatiilor producatorilor de medicamente locali dar si internationali precizeaza ca a fost creat un cod deontologic prin care se interzice alegerea unor astfel de locuri pentru congresele medicale.
"Evenimente de acest tip nu trebuie organizate in zone atragatoare ca sa se transforme in excursii turistice si in evenimente mondene. A sponsoriza nu inseamna in primul rand a crea niste obligatii de prescriere medicului respectiv. Eu il sponsorizez pentru ca medicul respectiv ca sa aiba acces la informatii, sa aiba acces la procesul de educatie medicala continua", spune Dan Zaharencu, director executiv ARPIM.
Insa regula poate fi aplicata doar companiilor membre ale asociatiei, iar firma care i-a sponsorizat pe cei 77 de medici nu face parte din acest grup.