Ateliere de vară pentru mii de copii sărmani. Mulţi nu ştiu nici să meargă la baie
6 mii de copii sărmani din toată ţara, care n-au călcat niciodată ntr-o grădiniţă sau o şcoală au ocazia să vadă cum este să ai parte de experimente, jocuri educative şi activităţi distractive.
Asociaţia ''OvidiuRo'' organizează în 500 de comunităţi defavorizate, ateliere de vară, în care copiii învaţă ă socializeze. Prin muncă voluntară, 1500 de educatori, speră să le deschidă apetitul pentru cunoaştere şi să îi convingă în acelaşi timp pe părinţi, că educaţia, înseamnă salvarea din sărăcie, şi ignoranta.
Denis are 8 ani şi nu a fost la grădiniţă ori la şcoală. Acum, de când în cartierul lui din Săcele - judeţul Braşov au loc ateliere de vară, băiatul abia aşteaptă dimineaţă să meargă la cursuri. Trei educatoare, voluntare în program, îi întâmpina pe cei mici cu jocuri, cântece, poveşti şi o gustare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ateliere de vară "Şotron", organizate de voluntarii de la asociaţia OvidiuRo, durează două săptămâni - timp în care cei mici învaţa să socializeze şi prind drag de carte.
Denis: ”E frumos. Îmi place că mă joc, aud cântece, poveşti, mă joc cu paraşuta."
Educatoarele susţin că progresele se văd după primele zile şi majoritatea celor care urmează cursurile de vară se înscriu, în toamna, la grădiniţă sau la şcoală.
Aurelia Boriceanu, voluntar: ”Nu ştiu să aibă răbdare, nu ştiu să se spele pe mâini, să meargă la baie, să îşi şteargă nasul, nu ştiu foarte multe lucruri. Ei vin cu plăcere, rezultatele se văd, impactul e major”.
Anca Mezei, voluntar: ”Sunt copii care, dacă nu mă duceam după ei în comunitate să îi aduc, ei nu ar avut niciodată ocazia să mai pună piciorul într-o şcoală, să aibă acces la educaţie. Îcercăm să facem un program drăguţ, care să fie atractiv şi ei să zică WOW, ce fain e la gradi, la şcoală! O să vin, n-o să mai stau acasă!"
Un raport al Comisiei Europene de anul trecut arata că România este pe locul trei în topul ţărilor cu cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu.
18 la sută dintre români nu fac mai mult de 8 clase.
Autorităţile estimează că un sfert dintre copiii de la ţară nu merg la grădiniţă. Motivele sunt legate fie de sărăcie, fie de lipsa interesului pentru educaţie.
Aproape 6.000 de copii din 500 de comunităţi sărmane din ţara vor participa în această vară la atelierele "Şotron" ale asociaţiei OvidiuRo.
Încă din 2010, organizaţia lupta pentru a încuraja accesul şi prezenţa la grădiniţă a copiilor din familii defavorizate.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!