Atacurile asupra pădurarilor s-au înmulțit. Silvicultorii se plâng că trebuie să-i înfrunte pe hoţii cu mâinile goale
S-au înmulţit atacurile asupra pădurarilor, iar silvicultorii se plâng că trebuie să-i înfrunte pe hoţii de lemne cu mâinile goale.
Le lipsesc armele, maşinile de serviciu şi mulţi dintre ei nici măcar uniforme nu au mai primit. Romsilva recunoaşte că investiţiile în dotarea personalului de teren sunt la nivelul cel mai mic din ultimii trei ani.
La 21 de ani, Sebastian Marcu este cel mai tânăr pădurar din Direcţia Silvică Braşov şi răspunde de 800 de hectare de fond forestier, în jurul localităţii Budila. În fiecare zi dă piept cu hoţii de lemne care sar la bătaie. De ce ar avea nevoie ca să se simtă în siguranţă?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sebastian Marcu, pădurar: ”Armament corespunzător, o maşină de serviciu”.
Pădurarul foloseşte maşina personală şi, în trei ani, a stricat deja 3 autovehicule. Ţinuta de lucru şi-o cumpără singur din magazin pentru că uniforma primită la angajare s-a jerpelit demult. E fericit că are totuşi pistol. Jumătate dintre pădurarii din întreaga ţară nu dispun de niciun fel de armă.
Sebastian Marcu, pădurar: ”Ai altă autoritate asupra lor când ieşi din maşină şi ai pistolul la brâu. Dacă mergi aşa cu mâna goală, el are un topor în mână, o drujbă în mână. Sunt mulţi, tu eşti singur, ce faci?”
Sindicaliştii din Romsilva reclamă ca, în acest an, incidentele violente cu hoţii de lemne s-au înmulţit iar pădurarii cad tot mai des victime. Asta se întâmplă, spun ei, şi pentru că Regia nu le pune la dispoziţie arme, maşini de serviciu şi nici măcar uniforme.
Silviu Geană, federaţia sindicatelor "Silva": ”Undeva, la 7 luni de zile, sunt peste 20 de cazuri de violenţă împotriva personalului silvic. Ne dă fiori, dacă putem spune aşa”.
Reprezentanţii Romsilva recunosc că sumele alocate în ultimii 3 ani pentru înzestrarea pesonalului silvic de teren sunt mult mai mici decât cele de până în 2018. Şi, în locul banilor, vin cu promisiuni.
Dan Aldea, șeful Serviciului Pază şi Protecţie Romsilva: ”Există preocupări majore pentru dotarea personalului acuma, că nu putem să o facem la cele mai înalte standarde şi la timp. Important este să ştie că actuala conducere şi regie este alături de ei”.
Sindicaliştii din Romsilva mai cer şi modificarea codului penal astfel încât faptele de ultraj asupra silvicultorilor să fie pedepsite mai aspru. În total, aproximativ 7000 de oameni din teren au în paza 4,2 milioane de hectare de pădure.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac, padure, arme, dotare, padurari, silvicultori,
Dată publicare:
02-09-2021 17:08