Mai multe spitale românești vizate de atacuri cibernetice. Cum au acționat hackerii: ”S-a blocat tot”

Ultima actualizare: 20-06-2019 20:38

Sistemul de sănătate este în alertă din cauza unui atac cibernetic ce a vizat mai multe spitale din România. Hackerii au țintit bazele de date, unde sunt păstrate informațiile medicale ale pacienților.

Din această cauză, activitatea în aceste spitale se desfășoară cu dificultate. Experții avertizează că, dacă responsabilii nu iau măsuri serioase de securitate și alte activități vitale ar putea fi afectate, nu doar internările, externările și consultațiile.

Unul dintre spitalele vizate este Victor Babeş din Capitală. Atacul cibernetic a avut loc miercuri cu un virus numit cryptolocker. După deschiderea fişierului virusat, toate calculatoarele din unitatea sanitară s-au blocat. Pacienţii aflaţi în acel moment din spital povestesc că nu au mai putut face anumite analize.

Pacienta: "Eram la tomograf să facă un CT pentru sinusuri, s-a blocat tot, ăla a fost momentul culminant. Am ieşit afară şi apoi a venit doctorul şi s-a scuzat, a zis să revenim a doua zi. Era totul blocat, când m-am dus la recepţie, la fel. ''

Blocarea sistemului informatic din spital a bulversat întreaga activitate şi joi.

Pacient: "Am venit doar pentru o radiografie".
Reporter: Și aţi făcut-o?
Pacient: "Nu, pentru că nu le merge sistemul"
Reporter: "V-au reprogramat?
Pacient: "Nu, au zis să mergem în alta parte''

 

Activitatea spitalelor, afectată

 

Dosarele medicale ale pacienţilor nu pot fi accesate, aşa că doctorii nu pot vedea istoricul medical. În cazul în care în unitatea sanitară se prezintă un pacient cronic, dacă nu este o urgenţă, este reprogramat. Totodată consultaţiile, internările şi externările se desfăşoară cu dificultate pentru că doctorii sunt nevoiţi să scrie totul cu pixul pe hartie'.

Activităţile în laboratoarele de analize şi eliberarea reţetelor au fost, de asemene, îngreunate.

Reprezentanţii Administraţiei Spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei spun că atacul a avut loc la ora 2:00. Tot miercuri, şi sistemele informatice ale spitalelor din Huşi, Dorohoi şi Alba au fost atacate de hackeri.

Datele Direcţiilor de Sănătate arată ca în ultimii ani 9 unităţi sanitare au fost vizate de atacuri cibernetice.

Acum 3 ani întreaga bază de date cu pacienţi a Spitalului din Sighetul Marmaţiei a fost compromisă şi mai multe zile site-ul unităţii nu a putut fi accesat. Hackerii erau străini, iar firma de IT care se ocupa de mentenanţa sistemului informatic a plătit o recompensă de 10.000 de Euro.

Şi Spitalul de Boli Cronice din localitatea Câmpeni, judeţul Alba, a fost atacat acum o lună. Toată baza de date a fost criptata, iar hackerii au cerut atunci o recompensă.

Constantin Bar - manager Spitalul de Boli Cronice Câmpeni: "Ne lăsase un mesaj prin care se solicită o recompensă de 6500 de dolari. Din 2014, de când s-a instalat programul până în data de 3 mai, baza de date electronică nu am mai putut-o recupera, dar în arhiva exista printat, scris toate foile de observaţie, sunt scrise".

Baza contabilă a fost recuperată în totalitate.

Nici spitalul din Huşi nu a scăpat.

Alin Baitatu, spital municipal Huşi: ''Am depistat ca serverul e criptat, am trecut în funcţiune alt server pentru a se relua activitatea medicala'''.

Informaţiile stocate în serverele spitalelor sunt date cu caracter personal.

Toate spitalele trebuie să aibă protecţii suplimentare pentru sistemele informatice, spune ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea: 'Aceste atacuri îngreunează activitatea medicală. Dacă se pierd date, foi de observaţie, date referitoare la salarizare, acestea trebuie recuperate. Pe lângă sistemul informatic unic, fiecare spital are sistemul informatic propriu. Teoretic, acesta ar trebui să aibă mentenanţa 24 din 24 de ore, este obligaţia fiecărui spital să se protejeze''.

Spitalul Sf. Pantelimon: "Antivurusul intra automat, avem backupuri, mai multe hardiscuri pe care ne facem back-up. O reînregistrare a datelor introduse în sistem în ziua respectivă, toate staţiile sunt securizate prin parolă".

Atât ministerul Sănătăţii, cât şi spitalele din subordinea consiliilor judeţene vor face plângeri la DIICOT. Anchetele în aceste cazuri sunt în desfăşurare.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO