Site-ul CCR, atacat de hackeri. Dorneanu: "Au postat poze, nişte mesaje de neînţeles"


Ultimul update: Joi 20 Iunie 2019 15:47
Data publicarii: Joi 20 Iunie 2019 15:27
Categorie: Stiri actuale

Şi Curtea Constituţională a fost ţinta unui atac cibernetic. 

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat joi că pagina  web a Curţii Constituţuinale a fost închisă şi va trebui reconstruită în urma unui atac informatic.

"Vineri, site-ul Curţii Constituţionale a fost spart, virusat. Începând de vineri, am închis pagina noastră de internet. Regretăm acest incident, se întâmplă şi la case mai mari. Vreau să fac precizarea că efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicarea unor ştiri false, pentru că în rest în baza noastră de date nu erau decât date oficiale pe care le cunosc întreaga societate.

Deci am decis oprirea site-ului, va trebui, din păcate, să-l reconstruim şi nu este un lucru foarte simplu. Împreună cu consultarea serviciilor specializate - SRI, STS, care ne asigurau până acum mentenanţa acestuia - vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp şi o să o realimentăm cu toate datele necesare.

Până atunci, deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial. Noi am vorbit cu cei de la MO să publice cu prioritate toate deciziiile pe care încă nu le-au publicat iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile mijloacelor de comunicare în masă care au relaţii cu noi şi noile vom furniza toate datele necesare. Regretăm acest episod, nu a fost vina noastră", a declarat Valer Dorneanu la ieşirea de la şedinţa CCR.

Întrebat dacă pe site au fost postate, în urma atacului, ştiri false, Dorneanu a răspuns că „erau postate informaţii absolut publice. Nu au apucat decât să publice nişte poze, nişte mesaje de neînţeles fără nicio importanţă. Lumea s-a prins şi imediat am închis pagina”.

Nu aveau cum să intre să obţină altceva din interiorul instituţiei”.

Întrebat dacă se poate vorbi de o vulnerabilitate şi a altor servere ale CCR, Dorneanu a răspuns: „Aceasta, alta nu mai există, că nu avem aşa multe”.

Dorneanu a precizat că instituţia nu a fost şantajată de hackeri şi că este primul atac informatic asupra site-ului CCR.

El a adăugat că CCR se va adresa autorităţilor în cursul zilei de joi pentru a face cercetări. "O să ne adresăm şi din punct de vedere penal, şi din punct de vedere tehnic autorităţilor competente să facă cercetările necesare, iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului".

Pe 14 iunie, site-ul Curţii Constituţionale a României a fost ţinta unui atac informatic.

În locul paginii de start, cei care încercau să intre pe site-ul CCR puteau vedea mesajul "Hacked By laZy hAcker" şi o imagine cu un personaj dintr-o animaţie japoneză. De asemenea, toate funcţiile paginii erau suspendate. Ulterior, pagina web generată de autorii atacului informatic a fost eliminată, însă site-ul CCR nu poate fi accesat.

 

Atac informatic asupra mai multor spitale din România. Ce au descoperit specialiştii SRI
Atac informatic asupra mai multor spitale din România. Ce au descoperit specialiştii SRI
VIDEO PROTVPLUS.RO
sotie, ordin, arges, bataie,
De ce îl iartă mereu o femeie pe soțul care o bate rău după fiecare beție
Trei tineri s-au răsturnat cu mașina, în Buzău. Greșeala făcută de șofer
Cazul baschetbaliștilor înjunghiați Principalul suspect, în arest la domiciliu
Leo de la Strehaia, la un pas de arestare. Frauda pusă la cale împreună cu fiul său
Mama adoptivă a Sorinei a intrat în posesia pașaportului fetei. Ce spune despre plecarea în SUA
Ce s-a întâmplat cu bucata de rocă de pe Lună primită de Ceauşescu de la americani
Astrid Fodor
Primarul din Sibiu revine în funcţie după 2 săptămâni de suspendare. Decizia instanţei
Copil muşcat de o viperă, în timp ce se juca în faţa blocului. În ce stare este
Reacția lui Pintea când vede imaginile cu asistenta din Mehedinți. Explicația spitalului
Prima aplicaţie de salvare pe litoralul românesc. Cum funcționează
Agenţi reţinuţi pentru că aduceau telefoane şi droguri în penitenciarul Tulcea
Un bărbat din Harghita a încercat să plătească cu euro şi dolari scrişi în chineză