Atac cibernetic masiv în România. Hackerii au blocat complet activitatea online a unei instituții importante
Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală a Municipiului (DFMT) şi Poliţia Locală Timişoara au fost ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, asupra serverelor pe care rulează mai multe sisteme informatice, anunţă reprezentanţii primăriei.
Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală a Municipiului (DFMT) şi Poliţia Locală Timişoara au fost ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, asupra serverelor pe care rulează mai multe sisteme informatice, anunţă reprezentanţii primăriei.
„Incidentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a fost detectat de sistemul digital de securitate. Specialiştii primăriei au declanşat o serie de contra-măsuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel că a fost oprită compromiterea întregului sistem. Nu există indicii că atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate. Primăria Timişoara a raportat incidentul imediat autorităţilor. Atacul se află sub investigaţia experţilor în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Primăriei Timişoara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Scopul atacului cibernetic
Atacul a vizat serverele primăriei, direcției fiscale și ale poliției locale. Hackerii au încercat să cripteze și să blocheze întregul sistem, urmând să ceară o recompensă pentru a le face din nou funcţionale. Atacul a fost sesizat însă la timp, aşa că hackerii nu şi-au putut duce planul până la capăt.
Este o formă de criminalitate (n.r. ransomware - software de răscumpărare) unde atacatorii cer apoi sume imense pentru deblocarea sistemelor. Primăria Timişoara, care, de altfel, a avut soluţii tehnice împotriva unor astfel de atacuri şi reacţie imediată, categoric nu răspunde la astfel de forme de şantaj. Măsurile de resetare a sistemului au fost aplicate de specialiştii municipalităţii pe tot parcursul week-end-ului, iar primăria colaborează cu autorităţile responsabile din domeniul securităţii cibernetice pentru revenirea la o completă funcţionalitate a sistemelor”, se mai precizează în comunicat.
În plus, Primăria Timişoara mai transmite că toate serviciile online ale Primăriei funcţionează normal, de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programările online la Evidenţa Populaţiei, sesizări şi bugetare participativă. Pentru reluarea serviciilor interne, măsurile sunt încă în derulare în colaborare cu DNSC. Specialiştii de acolo încearcă să afle cine a pus la cale acest atac.
„Pentru Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara este temporar suspendată încasarea taxelor şi impozitelor locale online sau cu cardul la ghişeu. Plata se va putea face în numerar, la ghişeele DFMT şi la camera 12 a Primăriei, începând cu orele prânzului. La Poliţia Locală, sesizările online sunt suspendate temporar, fiind preluate în continuare telefonic, la dispecerat”, se mai arată în comunicatul Primăriei Timişoara.
Sursa: News.ro
Etichete: timisoara, atac cibernetic, dnsc, ransomware,
Dată publicare:
26-08-2024 10:14