Asociatia Chirurgilor Plasticieni: "In cazul unui nou Colectiv, sansele pacientilor tratati in tara nu ar fi mai mari"

Ultima actualizare: 01-11-2016 07:04
Colectiv

Presedintele Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania, Dragos Zamfirescu, spune ca daca un nou eveniment Colectiv se repeta maine, sansele de supravietuire ale pacientilor tratati in tara noastra nu vor fi mai mari decat acum un an.

"Daca un eveniment precum cel de la Colectiv se repeta, sansele de supravietuire ale pacientilor tratati in Romania nu vor fi mai mari decat acum un an”, arata Dragos Zamfirescu, presedintele Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR), intr-un mesaj postat pe site-ul asociatiei.

De altfel, in acelasi mesaj, ACPR trage un semnal de alarma asupra situatiei "aproape neschimbate" in ceea ce priveste capacitatea sistemului medical romanesc de a reactiona potrivit la un asemenea dezastru.

"La un an dupa Colectiv, la nivel real, putine lucruri s-au schimbat semnificativ. Daca maine s-ar intampla un nou Colectiv, Romania este aproape la fel de nepregatita. Singura solutie in eventualitatea unui incendiu cu multe victime grave, ramane tot transferul pacientilor in strainatate si asta cat mai repede posibil le permite starea generala", mai spune Zamfirescu.

ACPR mentioneaza ca pacientul ars este considerat cea mai complexa forma de trauma existenta in patologia umana, iar centrele de arsuri sunt singurele spitale unde arsii au cele mai mari sanse de supravietuire si de vindecare cu sechele minime.

"Dupa criteriile profesionale internationale, raportate la numarul de locuitori, Romania ar trebui sa dispuna de 120 de paturi pentru tratarea arsilor in centre de arsuri. Numarul real actual este zero (in cel mai bun caz sase, daca se includ paturile de la Clinica Floreasca). In minus, Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi este inchisa", mai arata Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania.

ACPR sustine, totodata, ca sistemul prin care pacientii cu arsuri peste 20-25 la suta suprafata corporala arsa sunt transferati la Bucuresti, desi exista clinci in tara care au conditii de tratamente asemanatoare sau chiar mai bune, a dus la suprasolicitarea clinicilor si a personalului medical din Capitala.

"Majoritatea acestor clinici de Chirurgie Plastica trateaza toata patologia specialitatii si nu au spatii sau personal dedicat exclusiv tratarii arsilor, cum ar trebui sa aiba. Asa se face ca pacientii arsi sunt tratati in aceleasi sali de operatii si in aceleasi saloane de terapie ca si celelalte tipuri de urgente", spun chirurgii plasticieni.

Ei mai noteaza ca desi, pentru terapie intensiva, au fost introduse protocoale terapeutice la standarde internationale la doar cateva zile de la tragedia Colectiv, in Chirurgia Plastica nu exista, in practica curenta, protocoale de specialitate.

"Comisia de Chirurgie Plastica a Ministerului Sanatatii, singura parghie prin care profesionistii din domeniu pot propune solutii factorilor decizionali, nu este aprobata de mai bine de doi ani", arata ACPR.

Asociatia sustine ca solutia ideala pentru tratarea arsilor ar fi infiintarea cat mai rapida a cel putin unui centru specializat care sa respecte toate criteriile internationale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO