Cele 12 avioane de lupta F16 vor costa Romania 600 de milioane de dolari. MIG-urile vor fi casate
Romania este la un pas sa achizitioneze 12 avioane de lupta de tip F16. Aeronavele sunt modernizate la nivelul penultimei generatii de avioane F16 si costa aproximativ 120 de milioane de dolari.
Tara noastra va trebui sa plateasca insa in total 600 de milioane de dolari - diferenta dintre costul propriu zis al masinariilor de lupta si pretul pe care ar trebui sa-l plateasca statul constand in suport logistic.
La baza aeriana militara de la Fetesti, avioanele de lupta MIG 21 asteapta cuminti pilotii. Se zboara tot mai rar cu ele. Militarii isi iubesc aeronavele, dar stiu ca nu mai fac fata de mult nevoilor intr-o lupta aeriana reala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
MIG 21 este in dotarea armatei romane din 1965. "Bunicile" au fost modernizate prin 2000 in Israel si au primit un prenume: Lancer, MIG 21 Lancer. Dotarea poate ca le ajuta, insa nu a incetinit rata de accidente aviatice. Aproape 30 de avioane de lupta s-au prabusit in ultimii 20 de ani.
Acum, in 2012, aproape ca nu mai avem cu ce zbura. MIG-urile vor fi casate pe rand in urmatorii 3 ani. In acest timp, pilotii se vor antrena pentru a pilota F16, nascut prin anii '80.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis sa declansam procedurile pentru a cumpara 12 avioane F 16 la mana a treia.
Portughezii, caci de la ei le luam, le-au achizitionat pe un dolar si apoi au investit in ele o suta si ceva de milioane. Banii s-au dus pe tehnologie de ultima ora, ce a fost montata pe aeronave.
Sunt insa numai 12. Ne ajuta sa ne onoram obligatiile fata de partenerii NATO si cei ai Uniunii Europene. Adica sa participam la exercitii comune, sa asiguram patrulare pentru tari care nu au niciun fel de aparare.
Romania da 125 de milioane de euro pe ele si inca 475 de milioane pe antrenamentele pilotilor si mentenanta.
Decizia de a cumpara direct si fara licitatie avioane de lupta a provocat revolta altor producatori de aeronave de lupta.