Armata Română recrutează civili. Câți bani primește un rezervist pe lună
Sunteţi o persoană disciplinată, cu o condiţie fizică bună şi vă place viaţa militară? Atunci puteţi deveni rezervist voluntar, în Armată Română, activitate care este şi remunerată.
Ministerul Apărării recrutează civili, care să i se alăture în caz de nevoie, iar doritorii se pot înscrie până în 27 septembrie. Candidaţii trebuie să treacă de o testare psihologică, câteva probe sportive şi o evaluare medicală.
Trei candidaţi pe postul de soldat rezervist voluntar şi-au demonstrat abilităţile, marţi, la Unitatea de Vânători de Munte din Predeal. Toţi au avut de îndeplinit nişte criterii: să aibă până în 51 de ani, minimum 10 clase şi o condiţie fizică bună. La 44 de ani, o femeie vrea să calce pe urmele bunicului său, care a fost pilot în al Doilea Război Mondial.
Loredana Gyerko, candidat: "A fost o pasiune pentru mine să lucrez în cadrul armatei. Ca activitate, nu e aşa solicitant acest job, o să facem doar când ne cheamă în anumite zile de instrucţie pe an. Este şi un venit în plus".
După selecţie, cei care nu au făcut armata trebuie să înveţe regulile de luptă în front, noţiunile specifice armei alese şi să folosească armamentul. În tot acest timp sunt plătiţi la fel ca un soldat profesionist, iar angajatorii sunt obligaţi să le dea liber când sunt chemaţi la unitate.
Locotenent Colonel Adrian Florea, şef birou în cadrul centrului militar zonal Braşov: "Vor urma module de pregătire în centrele de instruire, urmând ca după aceea să semneze contracte cu Ministerul Apărării Naţionale".
Nelu Rugină, candidat: "Întotdeauna mi-a plăcut instituţia, am respectat uniforma, mi-au plăcut regulile. Anual se fac chemări pentru instrucţie pe o perioadă de până la 15 zile".
În restul timpului, rezerviştii voluntari îşi văd de viaţa lor. Chiar şi atunci când sunt acasă, primesc 10% din soldă. La soldaţi, suma este de aproximativ 200 de lei pe lună. Este al treilea an în care armata recrutează rezervişti, dar campaniile nu au avut prea mult succes. În 2017 au fost scoase la concurs 2000 de posturi, anul trecut - 3400, dar în niciun judeţ gradul de ocupare nu a trecut de 30%.
Colonel Grigore Păscuta, comandant Centrul Militar Zonal Cluj: "La români prinde cam greu voluntariatul, suntem învăţaţi că fiecare lucru pe care îl facem să fie plătit, dar sunt şi cei cărora le place. Poate au un hobby de a conduce un tanc, de a trage cu obuzierul, tunul "
În acest an, ministerul Apărării cauta aproximativ 1500 de rezervişti.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!