Arhitecți străini vin în România pentru a învăța să ridice case cu pământ și bălegar
Casele construite din lut, aflate în satele româneşti, sunt adevărate lecţii de arhitectură.
Un grup de specialişti români şi străini le studiază îndeaproape, într-un sat din Banat, acolo unde aceste case rezistă timpului.
Arhitecţii le apreciază şi vor să înveţe să ridice astfel de construcţii ecologice.
În localitatea Buzad, din judeţul Timiş, încă mai există meşteri care ridică locuinţe din pământ, paie şi lemn.
Vasile Vuia, meşter: "La casele vechi se mai face, de exemplu pică tencuiala şi cum a fost tencuită cu pământ cade pământul şi acuma facem cu pământ, cu bălegar de cal. Se lipeşte se lasă 2-3 zile să se usuce şi se văruie. Înăuntru încă se văruie cu var"
Arhitecţi din Italia, Franța, Germania, Ungaria, Serbia şi România sunt zilele acestea în Banat, unde învaţa tehnici de lucru cu pământ.
Lidia Păcurar, organizator: "în primul rând sunt foarte sănătoase pentru că reprezintă o tradiţie de zeci, sute de ani şi este păcat să piardă în condiţiile în care aici în Bnat sunt destule case care încă menţin"
Alessandro Serra, arhitect: "De unde vin eu, din Sardinia, tot sudul e construit din văiugă".
Tinerii arhitecţi români au de gând să protejeze, cu ajutorul unui program, clădirile din lut din întreg Banatul, ca marca regională.
Ştefan Bălici, director Institutul Naţional al Patromoniului: "Fără aceste elemente, cunoaşterea materialelor, cunoaşterea modului de utilizare a lor nu vom putea conserva arhitectura vernaculară foarte valoareasa pe care o avem"
În sat arhitecţii au aplicat tehnicile învăţate şi au ridicat o încăpere doar din lut şi lemn unde va funcţiona un cuptor pe care oricine doreşte îl poate folosi.