Arhiepiscopul Tomisului, pus sub control judiciar de DNA. Teodosie Petrescu este cercetat pentru doua infractiuni
Biserica Ortodoxa Romana este zguduita de un scandal de coruptie, izbucnit la cel mai inalt nivel. Arhiepiscopul Teodosie, al Tomisului a fost plasat sub control judiciar, pentru 60 de zile.
Vizibil afectat de masura impusa de procuori, Inalt Preasfintilul Teodosie a refuzat sa comenteze situatia. De altfel procurorii au reusit sa il surprinda. Prelatul stia ca astazi ar trebui sa dea declaratii intr-un dosar privind obtinerea ilegala de subventii pentru ferma de la Nazarcea administrata de Arhiepiscopia Tomisului.
In realitate Teodosie a fost pus in fata unei noi acuzatii- cea de luare mita dupa ce a fost denuntat de un preot din Constanta. Conform procurorilor DNA, in primavara acestui an, arhiepiscopul Tomisului ar fi primit 500 de euro de la un preot pentru ca acesta sa isi primeasca salariul pentru activitatea care o desfasura in parohie. O mita cel putin suprinzatoare avand in vedere ca banii I se cuveneau legal parintelui denuntator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La plecare anchetatorii l-au anuntat pe Teodosie ca timp de 60 de zile se afla sub control judiciar. Este primul Arhiepiscop din Romania care a ajuns in aceasta situatie. Pe timpul cât se află sub control judiciar, arhiepiscopul Teodosie trebuie sa se prezinte in fata anchetatorilor, politistilor si judecatorilor ori de care ori este chemat. Nu are voie sa isi schimbe locuinta fara sa anunte autoritatile. Nu se poate apropia si nici nu poate comunica direct cu celelalte persoane implicate in dosar. Nu mai poate lua nicio decizie legata de fondurile publice sau europene in cadrul bisericii. Daca incalca aceste obligatii, poate fi arestat, preventiv sau la domiciliu.
Arhiepiscopul Tomisului a plecat de la DNA Constanta insotit de avocatii care vor incerca sa ii apere atat in cazul de luare de mita cat si in cel referitor la subventia primita ilegal. Procurorii DNA au primit informatii conform carora desi suprafete intregi vie de la Nazarcea au disparut, Arhiepiscopia Tomisului continua sa ceara subventii. Astfel, potrivit anchetatorilor intre 2010 si 2016, IPS Teodosie si alti cinci suspecti au delcarat in mod fals ca au culturi de "vii pe rod cu struguri pentru vin" dar si "struguri nobili" si au incasat 300 de mii de euro, din fonduri europene.
De altfel, ferma de la Nazarcea, era un subiect de lauda pentru inaltul prelat. Tot in toamna anului 2013, Arhiepiscopia Tomisului se lauda cu podgorii intinse pe 170 de hectare dar si cu riesling italian, muscat otonel, pinot gri si sauvignon blanc, plus doua tipuri de vin bisericesc.
Arhiepiscopul Tomisului a mai fost audiat de procurorii DNA si in cazul scriitorilor din puscarii. Este cercetat de asemenea pentru intermediarea inscrierii unui tanar la facultatea de teoglogie contra sumei de 3000 de euro.
Comunicatul DNA:
"In perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului impreuna cu ceilalti inculpati au folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene. In declaratiile prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara.
Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 148.610,21 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).
In primavara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, in calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoana suma de 500 de euro. Banii respectivi au fost primiti in legatura cu indeplinirea, de catre inculpatul Teodosie Petrescu, a indatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, in sensul de a dispune ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie."