Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti i-a facut plangere la DNA primarului Sorin Oprescu. Ce acuzatii i se aduc
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a depus la DNA o plangere penala impotriva primarului Sorin Oprescu si a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas.
Prin aceasta plangere cei trei sunt acuzati de apartenenta la un grup infractional, pentru ”refuzul de a aplica decizia instantei de demolare a Cathedral Plaza”.
Intr-un comunicat de presa transmis vineri dimineata, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) arata ca a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Oprescu si cei doi oemeni de afaceri sunt acuzati de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati si de abuz in serviciu, pentru ”refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza si de a proceda la demolarea imediata a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.
”Grupul infracțional urmarește cu consecvența obținerea unui caștig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a cladirii ilegale (conform informațiilor din piața), prin menținerea acesteia in ființa și eventuala sa punere in funcțiune, astfel incat aceasta sa poata fi valorificata ulterior”, arata reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice București in plangerea penala depusa la DNA. Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice București mai spun ca, potrivit sentinței civile nr. 2520/28.06.2012 pronunțata de Tribunalul Dambovița, primarul general al Capitalei este obligat sa emita actul administrativ de demolare a construcției construite ilegal in vecinatatea Catedralei Sfantul Iosif.
”Singurul demers legal indeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni dupa decizia irevocabila, in septembrie 2013, a unei hotarari privind 'efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitaților de desființare a construcției imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor și determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate'. Primaria Capitalei nu a avut prevazute in bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolarii propriu-zise, invocandu-se tot felul de motive neintemeiate sau chiar aberante (de exemplu, ca prin desființarea construcției ilegale s-ar darama Catedrala Sf. Iosif) prin care sa se justifice refuzul de a-și indeplini obligațiile legale”, se mai arata in plangerea penala depusa de ARCB.
ARCB mai reclama ca in Primariei București ”s-a format un grup infracțional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas și Dragoș Bilteanu, cei care au creat un circuit financiar funcțional, in paralel, la Bucuresti si la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile romanesti au fost spalați prin SIF-uri cipriote și reinvestiți in proiecte imobiliare din Romania”.
”Se observa faptul ca și in cazul de fața, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea Sioma Company Limited. Gruparea a cuprins treptat persoane influente, din diverse sfere ale vieții sociale, acestea desfașurand activitați prin care au obținut autorizarea ilegala, iar in prezent blocheaza desființarea acestei construcții. Scopul urmarit de acest grup este de a favoriza beneficiarul Millennium Building Development SRL (MBD), de a putea valorifica la pretul de 70 milioane euro cladirea ilegala, actiunile concertate ale proprietarului actual (cel de fatada, in spate fiind grupul Papalekas-Bilteanu) si ale Primarului General vizand o eventuala intrare in legalitate a cladirii, desi legislatia actuala interzice o astfel de posibilitate. Pentru a-si asigura succesul operatiunilor de blocare a desfiintarii constructiei, Primarul oprescu si MBD au facut chiar si o rocada a avocatilor, fiecare punand la dispozitia celuilalt casele de avocatura cu care lucrau anterior.De asemenea, acest grup face tot posibilul pentru ca autoritatea competenta sa nu emita decizia de demolare și operațiunile administrative, pentru care exista titlu executoriu și dosar de executare silita”, mai spune Arhiepiscopia Romano-Catolica București.
Aceasta precizeaza, de asemenea, ca a pus la dispozitia DNA documentele care atesta aspectele invocate in plangerea penala, inclusiv reprezentarea actele care ”dovedesc prezentarea unei realitati false de catre functionarii publici in fata instantelor de judecata, a refuzului de desfiintare a constructiei”.
Și in iunie 2014 Arhiepiscopia Romano-Catolica a reclamat la DNA mai multi angajati ai Primariei Capitalei pentru coruptie si obstructionarea justitiei, in cazul dezmembrarii Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu sustinand atunci ca demolarea costa 7 milioane de euro, si nu cat spune proprietarul cladirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro ”cu scopul de a descuraja desfiintarea cladirii ilegale”.
Reprezentantii Primariei Bucuresti afirmau, la acel moment, ca in cazul demolarii Cathedral Plaza legea a fost si va fi respectata: "Primaria municipiului București a respectat si va respecta legea, urmand a se supune dispozitiilor instantelor judecatoresti in legatura cu problemele in discutie. Intre Arhiepiscopia Romano Catolica si SC Millenium Building Development SRL se afla in prezent in desfasurare mai multe litigii, aflate in diferite stadii de solutionare in legatura cu cladirea Cathedral Plaza, inclusiv in legatura cu necesitarea demolarii acestei cladiri".
Curtea de Apel Ploiesti a decis irevocabil, in 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc. Curtea a mentinut astfel sentinta din 26 iunie 2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita. La Primaria Capitalei a fost inregistrata, in 17 septembrie 2013, o somatie de la un executor judecatoresc pentru emiterea, de catre primarul general, in termen de 10 zile, a deciziei de desfiintare a imobilului Cathedral Plaza.
De asemenea, primarul a fost somat sa plateasca suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silita, catre ARCB, Mihaela Dudac si Iuliana Bor, care au depus actiunea in instanta pentru desfiintarea Cathedral Plaza. Intrucat decizia nu a fost emisa, iar termenul prevazut in somatie a expirat pe 3 octombrie 2013, Primaria a primit o solicitare din partea executorului judecatoresc ca, pana pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu sa emita decizia privind desfiintarea constructiei si sa achite reclamantilor suma de 7.688 de lei.
In 17 octombrie 2013, insa, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca instanta nu a precizat cine trebuie sa suporte costurile demolarii Cathedral Plaza, care se ridica la 17-18 milioane de euro, iar cladirea nu va fi demolata pana la sfarsitul anului, pentru ca banii nu sunt cuprinsi in buget.