Arendasii terenului cumparat de Ioana Basescu vor fi penalizati cu 143.000 de euro

Teren Ioana Basescu

Firmele Amygo MT si Royalagro, care au avut in arenda terenul cumparat de Ioana Basescu in Calarasi, vor fi penalizate de APIA cu o suma totala de 143.000 de euro.

Terenul cumparat de Ioana Basescu in luna septembrie este compus din doua loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, si au fost lucrate in acest an de firmele Amygo MT si Royalagro. Arendasii urmeaza sa fie penalizati de Agentia de Plati si Intervantie pentru Agricultura pentru ca la inceputul anului au declarat ca lucreaza o suprafata, au primt deja o parte din subventiile aferente, dar intre timp au ajuns sa exploateze un teren mai mic.

Firma Amygo MT lucra in arenda o suprafata de 602,5 hectare de teren in Calarasi in perioada in care a depus cererea pentru subventiile aferente anului 2013. Agricultorii au depus cererile pentru subventii in intervalul 1 martie-15 mai, cu prelungire pana pe 10 iunie.

"In momentul de fata firma Amygo mai exploateaza o suprafata de 361,52 hectare, dupa ce proprietarul a vandut 240,98 hectare catre Ioana Basescu. Intrucat arendasul a solicitat pentru acest an subventii pentru 602,5 hectare, conform legii, suprafata lucrata trebuia sa ramana neschimbata pana la 1 decembrie.
Cand soliciti o suma pentru o suprafata intr-un an, trebuie sa o utilizezi pana la data de 1 decembrie a anului in curs", a declarat agentiei MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

El a explicat ca, declarand 602,5 hectare si ajungand sa lucreze doar 361,5 hectare, se considera ca firma a facut o supradeclarare si conform regulamentelor europene APIA i-a calculat o sanctiune multianuala de 38.587 de euro. Acesti bani se vor retine din subventiile pe care urmeaza sa le primeasca firma in urmatorii trei ani.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

La acestia se adauga alti 84.350 de euro, bani pe care firma urma sa ii incaseze pentru anul in curs si din care a primit deja in luna octombrie un avans de 36.735 de euro.

"Avansul va trebui sa-l returneze, nu mai primeste nici diferenta pana la 84.350 de euro si va fi si penalizat cu 38.587 de euro", a spus Benu.

Astfel, firma Amygo va pierde aproape 123.000 de euro.

In aceeasi situatie este si Royalagro, care in primavara a solicitat subventii pentru 87,93 de hectare pe care le lucra, suprafata din care Ioana Basescu a cumparat 51 de hectare.

Arendasul mai lucreaza acum un teren de doar 37,52 hectare. El a primit in avans in octombrie 5.363 de euro, pe care va trebui sa-i returneze si nu va mai primi nici diferenta pana la 12.310 euro, aferenta anului 2013. In plus, mai are sanctiuni multianuale de 8.106 euro. In total, pierderile ajung la 20.400 de euro.

"Ei, cand au facut declaratiile in primavara nu au mintit, dar si-au pierdut ulterior eligibilitatea. Arendasul va pierde acesti bani pentru ca nu a avut grija in momentul vanzarii sa se duca si sa prelungeasca exploatarea terenului. Adica sa i se cedeze dreptul de folosinta pana la 1 decembrie, ca sa nu piarda banii. APIA s-a autosesizat, a trimis o notificare catre cei doi arendasi care, conform legii, ar fi trebuit sa se prezinte in zece zile si sa faca dovada cu documente a dreptului de folosinta asupra terenului pana la 1 decembrie. Termenul a expirat pe data de 4 decembrie. Acum, si daca ar prezenta documente ar fi prea tarziu", a mai spus Benu.

Firma Amygo MT este detinuta de Simona Alina Preda, in varsta de 33 de ani, nascuta in Bucuresti, iar proprietarul Royalagro este Ion Tudor, de 52 de ani, nascut in localitatea Nana din Calarasi.

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a cumparat, in luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste 1 milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Creditul a fost contractat de la Casa de Economii si Consemnatiuni.

Traian Basescu a declarat ca a convins-o pe fiica sa sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Plenul Senatului a aprobat initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de catre Comisia pentru buget-finante, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, sunt invitati pentru audieri in 9 decembrie la comisia senatoriala privind activitatea acestei banci. Membrii Comisiei de buget din Senat au decis sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru infiintarea unei comisii de ancheta in "cazul Calarasi", deoarece comisia de la Senat are o alta misiune, respectiv analiza activitatii CEC Bank.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cutremur neobișnuit, joi dimineață, în România. A fost încadrat la categoria a II-a. Ce magnitudine a avut
Cutremur neobișnuit, joi dimineață, în România. A fost încadrat la categoria a II-a. Ce magnitudine a avut

Un cutremur neobișnuit, cu magnitudinea 3,3, s-a produs, joi dimineață, în Moldova, Neamț, scrie INFP.

 

Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO
Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO

Un grav accident rutier a avut loc, joi, în judeţul Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Cinci persoane aflate în autoturisme vor fi duse la spital, pentru o a şasea victimă fiind făcute manevre de resuscitare.  

România, poartă pentru ruși către Europa. Țara noastră le va elibera vize Schengen de la 31 martie
România, poartă pentru ruși către Europa. Țara noastră le va elibera vize Schengen de la 31 martie

Rușii vor putea pătrunde în Spațiul Schengen prin România, de la 31 martie, dar numai pe cale aeriană. Practic, România devine poartă de intrare în vest.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.