Diferenta intre "B" si "C" lasa Arena Nationala inchisa pe o perioada nedeterminata. Ce au aratat testele facute acoperisului
Arena Nationala nu-si va deschide portile prea curand pentru ca pompierii nu o considera sigura si nu ii dau autorizatie.
Rezultatele testelor facute la membrana din care este realizat acoperisul arata ca una au promis constructorii ca vor pune pe cladire si alta au instalat. Rezistenta la foc nu este cea promisa in documentele oficiale, spun surse din cadrul ISU. Primaria Bucuresti sustine ca va incerca sa obtina autorizatia pentru securitate la incendiu. Insa atata vreme cat testele nu indica un rezultat sigur ISU nu va da aprobare.
Arena Nationala va ramane inchisa pe o perioada nedeterminata de timp. Nu vor avea loc meciuri de fotbal si nici spectacole si asta pentru ca acoperisul ramane neautorizat de pompieri. Dupa ce membrana din care este realizat a fost supusa unor teste de rezistenta la foc acum au venit rezultatele. Datele impuse in aviz nu coincid cu cele de la testari. Cu alte cuvinte, acoperisul arde mai repede decat era prevazut in proiect.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestea stadionului national pare o telenovela fara sfarsit. Avem o arena moderna, la standarde internationale, cu un acoperis de 84 de milioane de lei, realizat dintr-o membrana folosita si pe alte stadioane din lume, sustine constructorul.
Constructorul Max Bogl a cerut aviz de la pompieri pentru acoperisul Arenei Nationale sustinand ca va respecta un standard inalt de rezistenta la foc. El este numit diferit in normativele europene si romanesti insa in esenta se reduce la o litera: B.
Acum, raportul de rezistenta la foc realizat in laboratoarele autorizate ISU spune ca rezistenta la foc este C, cantitatea de fum emanata este S2 iar picaturile arzande sunt D0. Ultimele doua sunt bune. Prima insa este motivul pentru care arena nu va fi autorizata de pompieri. Asta pentru ca la teste trebuia sa reiasa B, iar acest lucru nu s-a intamplat.
Nici constructorul Max Bolg, nici beneficiarul - Primaria Capitalei nu au vrut sa comenteze blocajul total spre care se indreapta Arena Nationala.
Autoritatile vor mai face o incercare: vor completa tot dosarul arenei si se vor prezenta cu el la ISU. Insa rezultatul este deja cunoscut.
Si iata-ne cu un stadion care ne-a costat 234 de milioane de euro, dublu fata de cat s-a aprobat initial, dar care nu poate fi folosit cu acordul pompierilor.
"Acum ca s-a intamplat tragedia de la Colectiv, s-au gandit unii de la pompieri ca este facuta din velur si nu e din nu stiu ce. L-am facut dupa norme europene, UEFA a venit cu un an inainte, au intocmit toate conditiile spuse de UEFA, care au cerut sa se desfasoare aceste lucruri. Parerea mea este ca este indusa problema.” a declarat Sorin Oprescu.
Solutia cea mai sigura si cea mai costisitoare este inlocuirea acoperisului de constructor. Asta inseamna demontarea celui vechi si inlocuirea cu unul care sa fie dintr-un material care sa respecte cerinta din proiect si anume ardere dificila. Costurile unei asemenea lucrari vor fi suportate fie de constructor, fie de beneficiar, adica de Primaria Bucuresti.