Ar putea fi introduse noi restricții în țară, din cauza creșterii numărului de infectări. Ce spun autoritățile
În fața valului în creștere de infectări cu SARS-CoV-2, autoritățile iau în calcul să înăsprească restricțiile pe teritoriul întregii țări.
Timișoara este în carantină, tot mai multe județe și Capitala au intrat în scenariul roșu, iar altele se apropie de acest stadiu.
Programul teraselor s-ar putea scurta cu o oră, declarația pe proprie răspundere ar putea fi obligatorie de la ora 22, iar hotelurile și pensiunile ar putea fi ocupate doar pe jumătate.
Pe 20 februarie, datele oficiale arătau doar un singur județ în scenariul roșu, dar situația s-a schimbat dramatic în două săptămâni. Ilfov, Brașov, Timiș, Cluj și Capitala sunt acum în acest scenariu, iar Timișoara a intrat în carantină, cu o creștere fulgerătoare a cazurilor.
În secțiile de terapie intensivă sunt internați aproape 1.100 de pacienți în stare gravă.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Dacă lucrurile merg așa în continuare, nu putem exclude alte restricții. Vă invit să vă uitați pe cifrele publicate în fiecare zi. Lucrurile încep să devină îngrijorătoare.”
Guvernul ia în calcul ca la următoarea ședință să adauge noi restricții, valabile pentru toată țara.
Perioada în care nu avem voie să ieșim pe stradă fară un motiv întemeiat s-ar putea extinde. Sunt șanse ca declarația pe proprie răspundere să devină obligatorie de la ora 22 în toată țara. Pentru cei care au uitat, documentul nu poate lipsi nici acum de la persoanele care ies din case de la ora 23 până la 5 dimineața.
Tot la ora 22 s-ar putea închide și terasele. În plus, Guvernul se gândește să limiteze numărul de turiști care se pot caza simultan la un hotel sau la o pensiune: 50 la sută din capacitate. Premierul Florin Cîțu vorbește și despre controale mai aspre.
Florin Cîțu, premierul României: „Nu au fost respectate regulile și nu au fost nici sancționați cei care nu respectă. E foarte important ca de fiecare dată când cineva nu respectă regulile, să fie sancționat.”
În Timișoara se vede că e carantină. Indiferent de oră, forțele de ordine controlează șoferii.
Daca străzile au fost pline de mașini, centrul istoric a fost pustiu.
În Timișoara și cele cinci localități arondate, aflate în momentul de față în carantină, au fost emise mai multe alerte. Cetățenii au fost sfătuiți să respecte măsurile impuse de autorități și să nu își pună viața în pericol.
S-au făcut controale și pentru depistarea imigranților care tranzitează orașul de multe luni și se ascund uneori în clădiri părăsite. Între timp, crește numărul cazurilor de Covid.
Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș" din Timișoara: „Spitalele sunt sub o presiune foarte mare și nu numai spitalul nostru, ci și spitalele suport. Secțiile de terapie intensivă lucrează la capacitate maxima, nu au locuri, a fost nevoie în unele momente să trimitem pacienți în alte județe."
În Capitală este a patra zi consecutivă când rata de îmbolnăviri trece de 3 la mia de locuitori, așa că restricțiile aferente scenariului roșu au revenit. De la miezul nopții, totul s-a mutat în aer liber sau online.
Răzvan Crișan este administratorul unui restaurant din centru. Acum trei săptămâni s-a încumentat să îl redeschidă și avea mari speranțe pentru 8 martie. Peste noapte, angajații au fost trimiși din nou în șomaj tehnic, iar marfa pe care o cumpărase din timp pentru mesele clienților a fost aruncată.
Răzvan Crișan, proprietar restaurant: „Ne afectează din simplul fapt că nu avem niciun fel de perspectivă. Nu poți să te joci așa, adică închizi, deschizi, închizi, deschizi. Nu e un joc."
Și evenimentele culturale sunt interzise, chiar și cele în aer liber.
Toate spectacolele de teatru au fost anulate sau chiar amânate, așa că cei care și-au luat deja bilete fie își pot recupera banii sau pot aștepta ridicarea restricțiilor. Interzis rămâne și mersul la cinema sau concerte, inclusiv cele drive-in.
Momentan, restricțiile sunt valabile pentru următoarele două săptămâni.