Aproape 30 de mii de ruși ne-au trecut granițele de la începutul războiului. 485 dintre ei nu s-au mai întors în Rusia
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, aproape 30 de mii de cetățeni ai Federației Ruse ne-au trecut granițele. Cei mai mulți au fost doar în tranzit, iar unii s-au întors în țara lor.
Și, totuși, la frontieră au fost opriți câteva sute pentru că nu aveau acte în regulă și nici n-au putut să-și justifice șederea în România.
Poliția de frontieră susține pentru Știrile PRO TV că 485, din cei aproape 30 de mii de ruși care ne-au trecut frontiera după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, au rămas în România. Cu un an înainte de război, în aceeași perioadă, numărul lor era de zece ori mai mare.
Sunt oameni pe care autoritățile îi monitorizează dacă este cazul, afirmă experții.
Prof. Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: „Cred că e vorba despre relații de familie mai degrabă sau turism, de bilete mai vechi cumpărate și nu e altceva. Există o temere foarte mare în Estonia, în Finlanda, că acești bărbați tineri, unii pot fi mobilizați, activați pentru operațiuni de diversiune în aceste țări. Suntem în război și presupun că instituțiile statului funcționează mai ales pe zona asta la parametri corespunzători pentru a feri România de astfel de diversiuni”.
Cei mai mulți ruși, peste zece mii, au ales să vină în România în lunile de vară, cel mai probabil ca să își petreacă vacanța la noi. 200 dintre ei nu s-au mai întors însă în Rusia. La fel, alți aproape 50 din cei aproape 1400 care fugit după ordinul de mobilizare partiala semnat de Putin.
Din ziua în care, la ordinul lui Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina și până acum, Poliția de Frontieră a interzis intrarea în România unui număr de 309 de cetățeni din Federația Rusă, pentru că nu au îndeplinit condițiile legale: fie nu dețineau viză valabilă sau permis de ședere valid, fie nu aveau documente care să le justifice scopul și condițiile de ședere în țara noastră.
Prof. Armand Gosu: „De regulă, cei care vin cu misiuni din astea de diversiune, ei au acte în regulă, pașapoarte, vize. De ei îmi e mai teamă decât de unii care chipurile nu sunt în regulă, pentru că vorbim mai degrabă de niște oameni care se află în stare precară, disperata care fug unde văd cu ochii”.
Cel mai recent episod în care au fost implicați cetățeni ruși a avut loc acum două săptămâni. Ambasada României de la Moscova a revocat vizele de intrare a 14 cetățeni ai Federației Ruse care susțineau că vin la București, la o conferință internațională de Telecomunicații. Decizia, anunța atunci ministerul nostru de Externe a fost bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea Națională a României.
Rusia solicitase inițial vize pentru 17 oficiali, însă 14 nu ar fi angajați ai ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass Media, ci ai Russia Today.