Aproape 1,4 milioane de copii din România abandonează școala din cauza sărăciei. Între timp, organizațiile se luptă pentru ei

Ultima actualizare: 10-10-2021 19:52

Aproape 1,4 milioane de copii din România se află la limita sărăciei, iar jumătate chiar sub pragul ei. Abandonul școlar este una dintre cele mai grave urmări, iar la noi a atins cifre alarmante. 

Tocmai de aceea, Comisia Europeană ne-a cerut o reformă pentru a stopa acest fenomen. Până acum, statul a venit doar cu câteva programe pilot care sunt departe de a rezolva problema. Între timp, mai multe organizații au amenajat centre de zi unde cei mici primesc o masa caldă și participă la cursuri.

La centrul de zi Sfântul Dimitrie din București vin zeci de copii de care au grijă câțiva angajați și voluntari. Primesc o masă caldă gratuită și fac lecții suplimentare.

Olimpia Iacob, centru: "Încercăm prin activitatea noastră să prevenim abandonul școlar și eșecul școlar. Copilul care vine de la școală în primul rând este flămând și obosit și o să îl primim cu o masă caldă, un joc, o atmosferă caldă. El să se simtă înțeles, acceptat, părinții care se adresează nouă au dificultatea de a sprijini copiii tocmai pentru că ei au fost cei care au abandonat școala."

Centrele de zi existente acum în România, acoperă doar 25% din necesarul total de servicii pentru copiii aflați în risc de sărăcie.

Mai mult, aproape 70% dintre centre sunt în mediul urban, deși rapoartele organizațiilor neguvernamentale arată că sărăcia în rândul copiilor din mediul rural este mult mai pronunțată.

Mai multe organizații non profit s-au unit și vor să mărească rețeaua de centre.

Diana Certan, Concordia: "Ar trebui să avem un astfel de centru în fiecare comună, municipiu și după oraș. Ne-am adunat 60 de centre de zi, am vorbit în ideea de a avea o voce comună și de a încerca să ne înțelegem mai bine care ne sunt nevoile, dar mai ales să fim împreună pentru a accesa finanțări."

Odată cu aprobabrea fondurilor prin PNRR, Comisia Europeană a cerut de urgență implementarea în toate școlile a Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație a elevilor care sunt pe cale să renunțe la studii.

Acest lucru se întâmplă, deocamdată, în 470 de școli.

Radu Szekely:Sunt urmărite evoluția elevului, a notelui acestuia de la un an la altul, numărul de absențe, rezultatele de la un an la altul, precum și situația profesorilor din școala respectivă. Dacă se schimbă foarte des profesorii crește și riscul de abandon. Acolo unde sistemul indică un risc mai mare, se intervine cu măsuri suplimentare de remediere școlară."

Iar programul pilot „O masă caldă” este monitorizat în acest moment în 150 de școli. Un prim efect este reducerea absenteismului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!