Cum vor fi testați elevii cu testele de salivă, explică Sorin Cîmpeanu. „Vor fi ușor de folosit” |INTERVIU

Ultima actualizare: 09-10-2021 19:08
Cum vor fi testați elevii cu testele de salivă, explică Sorin Cîmpeanu. „Vor fi ușor de folosit” | INTERVIU
Agerpres

Modalitatea de testare a elevilor prin testele de salivă a fost explicată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Testele prin salivă, sau autotestarea, nu este considerată act medical, și nu este raportată oficial.

Prin urmare, la un rezultat pozitiv, se impune o retestare antigen sau PCR.

70 de milioane de teste de salivă vor ajunge în școli și în grădinițe, pentu elvi, preșcolari si cadre didactice, întreg personalul care interacționează cu elevii.

„Ele vor fi achiziționate pe ONAC, vor ajunge la DSU, și vor fi distribuite de DSP-uri din fiecare județ conform repartiției pe care Ministerul Educației a dat-o deja către DSU” a precizat Sorin Cîmpeanu. Numărul de teste care vor fi achiziționare a fost calculat pornind de la o testare pentru fiecare beneficiar, de două ori pe săptămână, a precizat Sorin Cîmpeanu, într-un interviu acordat corespondentului PROTV Roxana Hulpe.

„Probabil că de două ori pe săptămână, dacă acestea sunt cerințele de performanță precizate de Agenția Națională a Medicamentului. Calculul este făcut luând în considerare numărul de beneficiari pe care Ministerul Educației l-a raportat pentru o perioadă de 11 săptămâni rămasă până la finalul semestrului I, și finalul anului 2021, și o frecvență bisăptămânală”, a spus Cîmpeanu.

Roxana Hulpe: Va fi nevoie de o cerere, din nou, din partea părinților, sau de o aprobare pentru ca elevul respectiv, să fie supus testului de salivă?

Sorin Cîmpeanu: „Noi am solicitat ca aceste teste să fie autoadministrabile, avem exemplu statelor europene, unde elevi chiar de vârstă mică folosesc acest teste. În acest condiții, coroborat cu faptul că testele de salivă nu se folosesc pentru raportare în Coronaforms, nu sunt acte medicale, nu necesită personal medical pentru a fi administrare, credem că vor fi ușor de folosit într-o manieră generalizată”

Roxana Hulpe: Vor fi obligați elevii și profesorii să facă aceste teste?

Sorin Cîmpeanu: „Nu cred că este nevoie de obligativitate, sunt convins că în aceste zile în care vedem creșterea numărului de infectări, sunt convins că toată lumea înțelege testarea în școli”

Roxana Hulpe: Dar vedem în același timp că refuză testarea antigen elevii, la școală...

Sorin Cîmpeanu: „Testele antigen sunt considerate invazive de către o bună parte din părinți, acesta este motivul pe care îl invocă pentru refuz. Testele pe bază de salivă, așa cum le spune și numele, sunt non-invazive. Nu există acest motiv de refuz ”

Roxana Hulpe: Doar că ele au rol, să înțeleagă oamenii foarte bine, de monitorizare, nu sunt atât de eficiente și nu vor fi trecute în Coronaforms, nu vor fi raportate. Vor fi confirmate de un test antigen sau PCR?

Sorin Cîmpeanu: „Ele sunt foarte importante pentru că atunci când ai o testare generalizată, la primele semne, ai o imagine asupra suspiciunii de infectare, în primele zile, deci aceia care sunt identificați, din fericire, au șanse maxime să nu ajungă în situații în care să fie nevoie de o abordare clinică.”

Roxana Hulpe: Dar în cazul în care va fi un test din salivă pozitiv, va fi confirmat de antigen sau PCR.

Sorin Cîmpeanu: „Testele pozitive trebuie într-adevăr, pentru raportare în Coronaforms, să fie teste antigen rapide sau PCR, da.”

Sorin Cîmpeanu a precizat că acum reglementările legale permit școlii să ia decizia de a trece în online, pe plan local.

„Ministerul Educației a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătății ca indiferent de numărul cazurilor, în situația în care din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, în acest moment, subliniez, există cadrul legal care permite școlilor să treacă la activitatea online dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ împreună cu DSP (...) Subliniez că activitatea didactică se desfășoară la nivel național, iar reglementările privesc întregul sistem de învățământ. Deciziile privind modul de desfășurare a activității sunt luate de autorități pe baza unor argumente tehnice și nu ca urmare a unui proces de consultare. Toate deciziile luate, vă asigurăm, sunt în interesul elevilor și sunt pentru asigurarea dreptului la educație și în același timp a dreptului la sănătate. Înțelegem îngrijorările manifestate în spațiul public de Consiliul Național al Elevilor și îi asigur că toate deciziile autorităților se iau în interesul școlii și al elevului, în echilibru cu dreptul la sănătate și cel la educație, motiv pentru care ordinul comun este asumat de ministrul sănătății și cel al educației, în baza hotărârii CNSU nr 76 ”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!