Aplicaţie pentru înscrierea la creşă. Ce poze au trimis părinţii în loc de acte

21-06-2019 13:10


În toiul examenelor naţionale, începe şi competiţia dintre părinţii care vor să îşi dea copiii la creşă! Un proiect-pilot din Bucureşti îşi propune să arate că înscrierea se poate face şi altfel decât stând la cozi şi plimbând zeci de hârtii.

Mai precis, printr-o aplicaţie online. Autorii sistemului spun că, din cauza locurilor limitate, se merge pe ideea de "primul venit, primul servit".

Luni la 9 dimineaţa devine activă prima aplicaţie online de înregistrare a solicitărilor pentru un loc la creşă. Absolut toate documentele se încarcă pe internet - cărţi de identitate, certificate de naştere, adeverinţe de venit. Părinţii sunt rugaţi să fie atenţi la ce fişiere aleg din memoria laptopului.

Într-o simulare a noului sistem, funcţionarii de la Direcţia de Protecţia Copilului s-au trezit cu poze private, în loc de actele cerute. Nici fotografiile precum cele de la botez nu sunt relevante; selecţia se face pe baza criteriilor cuprinse în ghid. Important e să depui dosarul cât mai devreme.

Mihaela Ungureanu, director general DGASPC SECTOR 3: „Perioada de înscriere în aplicaţia online este 24 iunie-5 iulie. Încercam să acoperim toate solicitările. Este foarte importantă ordinea înscrierilor.”

Este prima încercare de a face procesul de înscriere transparent şi eficient. În toată ţara, avem numai 20 de mii de copii la creşă. Iar accentul, la noi, se pune în primul rând pe găzduirea celor mici, în timp ce părinţii sunt la serviciu, şi mai puţin pe educaţie.

Lucian Ciolan, decan Facultatea de Ştiinţele Educaţiei: „Creşa nu este o instituţie de monitorizare şi supraveghere a copilului! Să stea în pat, să doarmă şi eventual să fie schimbat din când în când.”

Potrivit Eurostat, numai 3 la sută dintre copiii sub 4 ani sunt primiţi la creşă. În mediul rural, în toată ţara, există o singură creşă.

VIDEO PROTVPLUS.RO