Apicultori: Anul acesta vom avea miere românească mai puțină și mai scumpă

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta vom avea mai puțină miere românească și mai scumpă, se plâng apicultorii, care dau vina pe vremea capricioasă. Cel mai greu vom găși mierea de răpiță și de salcâm, unde producția a fost compromisă în proporție de 80%.

Apicultorii speră ca măcar peste vară să își revină. Acest apicultor din județul Cluj are 200 de stupi și ne spune că vremea nehotărâtă din ultimele luni a afectat activitatea albinelor.

Zoltan Pardi, apicultor: ”De la Valea lui Mihai am venit acasă cu aproape nimic. În alți ani deja trebuia să mă apuc de stors, de recoltat, anul ăsta nici speranță”.

Temperaturile scăzute și ploile torențiale au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. În concluzie, prețurile vor crește, spun apicultorii. Dacă în viitor vremea va fi bună, există mai multe speranțe pentru mierea de tei și cea polifloră.

În ciuda ajutorului acordat de stat, mulți apicultori renunță la subvenții din cauza birocrației.

Citește și
coronavirus
Declarația ce alimentează teoriile conspirației: "Aproape perfect adaptat pentru om"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Silvia Hicea, purtător de cuvânt Direcția Agricolă Cluj: "Guvernul a aprobat o hotărâre și a alocat un ajutor de minimis pentru apicultură în anul 2019 în suma de 20 de lei pe familia de albine".

Zoltan Pardi: Am făcut documentația, dar nu o voi mai face. Reporter: De ce? Dacă ai șapcă, este problemă că ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai? Dacă ai luat ceva cu factură, de ce nu ai luat cu chitanță și nu știu ce.

Și Samuel Demeter, un apicultor cu experiență, ne spune că primăvara a fost dificilă pentru albine.

Demeter Samuel, apicultor: ”Au fost niște colegi de-ai mei din Someșul Rece, săracii, nu au făcut nimic. Numai le-a dus acolo și le-a adus mai rele decât le-a dus. De sus ne dă vreme bună este ceva, dacă nu, asta este viața”.

Traian Muha are 85 de ani și întreține 40 de stupi în comuna Topraisar din județul Constanța. La fel ca apicultorii din Transilvania, se plânge că vremea l-a pus la grea încercare.

Traian Muha, apicultor: "Salcâmul s-a terminat e salcâm numai pe la garduri și din cauza secetei asta a cules-o la răpiță a fost mare seceta și a cules doar patru zile".

Și temperaturile scăzute au produs pagube, nu doar secetă.

Apicultorii cu experiență știu că nu trebuie să recolteze mierea din stup atunci când e puțină.

Un kilogram de miere se vinde acum cu sume cuprinse între 25 și 30 de lei. Din cauza vremii, prețul va crește.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Regulile stricte ce trebuie respectate
Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Regulile stricte ce trebuie respectate

Redeschiderea sălilor de fitness și culturism este un moment așteptat cu interes de foarte mulți români. În acest sens, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, vine cu o veste importantă.

Declarația ce alimentează teoriile conspirației:
Declarația ce alimentează teoriile conspirației: "Aproape perfect adaptat pentru om"

un cercetător australian de top susține că noul coronavirus este „aproape perfect adaptat pentru om”, declarație ce poate alimenta speculațiile referitoare la faptul că acesta ar fi fost creat într-un laborator chinez.

Noutăți despre vaccinul anti-COVID-19, produs în România:
Noutăți despre vaccinul anti-COVID-19, produs în România: "Va fi administrat intranazal"

Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul Cantacuzino, a declarat joi că se doreşte ca vaccinul împotriva COVID-19 să poată fi administrat pe cale intranazală.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.