Apicultori: Anul acesta vom avea miere românească mai puțină și mai scumpă

Ultima actualizare: 28-05-2020 20:39

Anul acesta vom avea mai puțină miere românească și mai scumpă, se plâng apicultorii, care dau vina pe vremea capricioasă. Cel mai greu vom găși mierea de răpiță și de salcâm, unde producția a fost compromisă în proporție de 80%.

Apicultorii speră ca măcar peste vară să își revină. Acest apicultor din județul Cluj are 200 de stupi și ne spune că vremea nehotărâtă din ultimele luni a afectat activitatea albinelor.

Zoltan Pardi, apicultor: ”De la Valea lui Mihai am venit acasă cu aproape nimic. În alți ani deja trebuia să mă apuc de stors, de recoltat, anul ăsta nici speranță”.

Temperaturile scăzute și ploile torențiale au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. În concluzie, prețurile vor crește, spun apicultorii. Dacă în viitor vremea va fi bună, există mai multe speranțe pentru mierea de tei și cea polifloră.

În ciuda ajutorului acordat de stat, mulți apicultori renunță la subvenții din cauza birocrației.

Silvia Hicea, purtător de cuvânt Direcția Agricolă Cluj: "Guvernul a aprobat o hotărâre și a alocat un ajutor de minimis pentru apicultură în anul 2019 în suma de 20 de lei pe familia de albine".

Zoltan Pardi: Am făcut documentația, dar nu o voi mai face. Reporter: De ce? Dacă ai șapcă, este problemă că ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai? Dacă ai luat ceva cu factură, de ce nu ai luat cu chitanță și nu știu ce.

Și Samuel Demeter, un apicultor cu experiență, ne spune că primăvara a fost dificilă pentru albine.

Demeter Samuel, apicultor: ”Au fost niște colegi de-ai mei din Someșul Rece, săracii, nu au făcut nimic. Numai le-a dus acolo și le-a adus mai rele decât le-a dus. De sus ne dă vreme bună este ceva, dacă nu, asta este viața”.

Traian Muha are 85 de ani și întreține 40 de stupi în comuna Topraisar din județul Constanța. La fel ca apicultorii din Transilvania, se plânge că vremea l-a pus la grea încercare.

Traian Muha, apicultor: "Salcâmul s-a terminat e salcâm numai pe la garduri și din cauza secetei asta a cules-o la răpiță a fost mare seceta și a cules doar patru zile".

Și temperaturile scăzute au produs pagube, nu doar secetă.

Apicultorii cu experiență știu că nu trebuie să recolteze mierea din stup atunci când e puțină.

Un kilogram de miere se vinde acum cu sume cuprinse între 25 și 30 de lei. Din cauza vremii, prețul va crește.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO