API: Declaraţia ministrului Felix Stroe este o minciună gogonată şi o promisiune fantezistă

Simulare 3D cu stația de la Aeroportul Henri Coandă. Stația va fi iluminată natural și are un design special.
Asociația Pro Infrastructură

Asociaţia Pro Infrastructura avertizează că declaraţia ministrului Felix Stroe este "total iresponsabila, o minciună gogonată şi o promisiune fantezistă fără niciun fel de bază prin care se dezinformează grav".

Ministrul Transporturilor a declarat în şedinţa de Guvern de miercuri cum că magistrala M6 de metrou până la aeroportul Otopeni va fi gata până în 2020 "până la începerea Campionatului European de Fotbal".

"În ședința de guvern de ieri, Ministrul Transporturilor Felix Stroe a declarat că Magistrala M6 de metrou (1 Mai-Aeroport Otopeni) "va fi gata cu siguranță în 2020", până la începerea Campionatului European de Fotbal. Este o declarație total iresponsabilă, o minciună gogonată și o promisiune fantezistă fără niciun fel de bază prin care se dezinformează grav! API a avut o intervenție rapidă la Știrile PRO TV de aseară, explicând pe scurt situația. Pe acest link - http://bit.ly/2zaNRhl  - puteți vedea reportajul.

Pe Magistrala M6 suntem abia în faza de proiectare (s-a finalizat doar proiectarea preliminară). Pe 30 octombrie 2017 s-a emis Acordul de Mediu. Oficialii Metrorex ne promit că în primele luni ale lui 2018 se lansează licitația pentru execuția lucrărilor. Însă sunt doar promisiuni. În plus, vor fi necesare multe luni de zile până când aceasta va fi gata și se va putea semna contractul de execuție. Cele mai favorabile scenarii spun că acest contract ar putea fi semnat în prima parte a lui 2019 și după câteva luni am putea avea constructorul în teren.

Pe 22 noiembrie 2017, în cadrul SCS Transport din CM POIM, oficialii Metrorex au oferit termenul de 48 de luni, 4 ANI (!) de la data în care se încep lucrările, pentru punerea în funcțiune a Magistralei M6! Și chiar și acest termen este FOARTE optimist dacă ne uităm la felul în care s-au derulat contractele pentru M4 și M5. Pentru extinderea Magistralei M4 cu doar două (2) stații, licitația s-a lansat în iunie 2011, a fost adjudecată în iulie 2012, execuția a început în octombrie 2012 și circulația a fost deschisă în martie 2017 (total aproape 6 ani)!

Citește și
vlad pascu
Vlad Pascu își va afla sentința la aproape doi de la accidentul de la 2 Mai. Instanţa a rămas în pronunţare

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Pentru construcția Magistralei M5 (Drumul Taberei-Eroilor, lungime 7 km, 10 stații), prima licitație din noiembrie 2008 a fost anulată în ianuarie 2010 și în aceeași lună a fost re-lansată. Abia în martie 2011 am avut câștigători și la finalul lui 2011 s-a început, timid, construcția. De fapt, la modul serios se lucrează din 2012 și nici până astăzi nu este gata proiectul! Cele mai optimiste scenarii spun că vom putea circula pe M5 la final de 2018 (în total 9 ani DACĂ suntem norocoși)!

Magistrala M6 este de departe mult mai lungă și mai complexă: are 12 stații, 14,2 km lungime (DUBLU față de M5) și o valoare estimată de 1,1 MILIARDE de euro FĂRĂ TVA. Uitându-ne la aceste cifre și la istoria Metrorex, un termen super-optimist pentru deschiderea M6 între 1 Mai/Pajura și Aeroportul Henri Coandă ar fi 2024-2025, MINIM 1 an licitație și 6 ani execuție.

Cerem dlui Felix Stroe SĂ OPREASCĂ dezinformările, minciunile și promisiunile fanteziste (a se vedea și cei 150 de km de autostradă promiși pentru 2018) prin care se face de râs și aruncă în derizoriu funcția pe care o ocupă, poziție extrem de importantă în guvern prin care se administrează proiecte de infrastructură de transport de miliarde de euro!" este mesajul publicat pe Facebook de Asociația Pro Infrastructură.


Asociaţia Metrou Uşor a făcut cronologia celor două proiecte de extindere a metroului Bucureştean din ultimul deceniu.

Cronologia extinderii Magistralei 4 cu două staţii (Laminorului, Straulesti), desfăşurată astfel:

o Pe 23 iunie 2011 se publică anunţul de intenţie pentru organizarea licitaţiei;

o Pe 06 iulie 2012 licitaţia este adjudecată;

o Pe 18 octombrie 2012 încep lucrările;

o Pe 29 martie 2017 lucrările au fost finalizate şi circulaţia a fost deschisă


Cronologia construcţiei Magistralei 5 (10 staţii) desfăşurată astfel:

o În noiembrie 2008 Metrorex lansează prima licitaţie, anulată ulterior în Ianuarie 2010;

o În noiembrie 2009, România obţine finanţare de la BEI pentru proiect;

o În ianuarie 2010, o nouă licitaţie este lansată;

o În martie 2011, licitaţia este adjudecata şi sunt selectaţi constructorii;

o În prezent, lucrarea nu este încă finalizată.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
NEWS ALERT Șoc în fotbalul românesc! Clubul nu a primit licența și va fi retrogradat
Citește și...
Felix Stroe promite metrou până în Otopeni în 2020. Asociație: ”O declarație iresponsabilă”
Felix Stroe promite metrou până în Otopeni în 2020. Asociație: ”O declarație iresponsabilă”

Magistrala 6 de metrou, care va ajunge la Aeroportul Otopeni, va fi construită în timp record: doi ani şi jumătate.

Recomandări
Voucherele de vacanță, în noul sistem, țin turiștii departe. Rezervări mai puține și hotelieri în dificultate
Voucherele de vacanță, în noul sistem, țin turiștii departe. Rezervări mai puține și hotelieri în dificultate

Noul sistem de vouchere de vacanță, care presupune participarea cu 50% din sumă a beneficiarului, scade grav numărul rezervărilor.

Suspendarea programului Rabla lasă zeci de mii de români cu banii dați și fără mașinile rezervate. „Ne-am bătut joc de voi”
Suspendarea programului Rabla lasă zeci de mii de români cu banii dați și fără mașinile rezervate. „Ne-am bătut joc de voi”

Suspendarea programului Rabla s-a soldat cu mii de români debusolați, care așteptau mașinile deja rezervate. Mulți au achitat avansul pentru autoturisme încă din iarnă și urmăreau lansarea programului, și așa întârziat față de ceilalți ani.

Directorul CFR Călători: „Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?”
Directorul CFR Călători: „Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?”

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, susține că are venituri lunare de peste 11.000 de euro, din salariu și chirii în Dubai și România.