Muzeele digitale au devenit tot mai populare în rândul copiilor cât şi al adulţilor.

O platformă creată de un grup de tineri s-a umplut de tururi interactive tridimensionale ale obiectivelor turistice, iar profesorii au început să le folosească în şcoli, pentru a face lecțiile mai interesante.

De curând au mai apărut 18 muzee digitale în Muntenia

De curând, au apărut încă 18 muzee, din regiunea Munteniei, pe care vizitatorii le pot explora prin „paşi” virtuali.

Replicile virtuale ale obiectivelor turistice pot fi explorate asemeni unui joc video. Pe lângă dispozitivele de bază, precum laptopul sau telefonul mobil, turul interactiv poate fi făcut şi cu ochelarii de realitate virtuală.

Băiețel: „A fost o experiență nouă, interesantă și as mai face o dată. Foarte mult m-au impresionat locurile din camere. Mă puteam mișca, puteam explora.”

Fetiță: „E foarte real chiar dacă nu e. Am fost într-o sală cu niște tablouri mari. Pe scări am fost mai mult, mă tot întorceam.”

Cosmin Murăraşu, manager proiect: „Ei fiind foarte atrași în primul rând de noile tehnologii și când navighează în tururile interactive 3D, sunt uluiți de ce văd în fața ochilor. Îi teleportăm din locația în care se află într-un muzeu din altă locație și sunt foarte încântați.”

Conform statisticilor de pe platformă, cei mai mulţi vizitatori sunt de pe site-urile online de învățare. Semn că profesorii le arată des elevilor muzeele digitale şi le folosesc ca instrument didactic.

Fiecare muzeu are o pagină cu galerie foto, informații și tur virtual 3D

Ionut Teodorascu manager proiect: „Pentru fiecare muzeu în parte este o pagină a muzeului unde începe cu o galerie foto, cu informații documentate la fața locului despre muzeul respectiv, informații tehnice legate de preț și orar și bijuteria care este turul virtual 3D pe care îl pot explora vizitatorii de pe tabletă, telefon.”

Scanarea 3D a unui singur muzeu durează între două şi opt ore, în funcţie de dimensiunea obiectivului turistic. Rezultatul final trebuie să redea o copie fidelă a construcţiei.

Nicoleta Felea, copywriter muzee de la sat: „Nu existau informații despre ele pe internet, dar ne-am descurcat. Înainte să scanăm un muzeu, ne asigurăm că vorbim cu custodele muzeului, să funcționeze becurile, să arate aşa cum şi-ar dori muzeografii să prezinte instituția.”

În perioada următoare, pe platforma „Muzee de la sat” vor fi disponibile toate muzeele din întreaga ţară.