Primele decese provocate de românii întorși din țările grav afectate de coronavirus
Din păcate apar și primele decese care au legătură directă cu românii întorși în primul val din țările grav afectate de îmbolnăviri. Fără simptome și fără să știe că sunt contagioși, și-au îmbolnăvit părinții ori bunicii.
Iar unii dintre aceștia, bătrâni și cu alte boli, și-au pierdut viața.
Ultimul caz a fost anunțat chiar marți seară de autorități. O femeie de 61 de ani al cărui fiu s-a întors din Marea Britanie. Tocmai de aceea autoritățile, inclusiv președintele României, le-au transmis românilor care vor să vină în țară de Paște să se gândească de două ori înainte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Chiar dacă vin acasă cu multă dragoste în suflete, îi pot îmbolnăvi pe cei pe care ii iubesc.
Din decesele înregistrate până în acest moment, cel puțin 4 au avut ca sursă de infectare rude venite din străinătate.
Ultimul caz, comunicat marți seară, o femeie de 61 de ani din Satu Mare. Conform autorităților ar fi putut lua virusul de la fiul venit din Marea Britanie. Un bărbat de 57 de ani din Timiș ar fi intrat în contact cu familia venită din Germania, la fel și un bărbat de 66 de ani din același județ. Un alt bărbat în vârstă de 71 de ani a murit după ce ar fi intrat în contact cu cineva din familie venit din Austria.
Și atenție, sunt doar cazurile documentate clar de oficiali. Sursa contaminării pentru alte 17 decese nu este cunoscută încă. Așa că nu uitați! Chiar și fără simptome, cei infectați cu covid 19 sunt contagioși 14 zile, timp în care ar trebui să stea în carantină sau izolare.
Așa cum se întâmplă, de fapt, cu toți cei care vin din străinătate. Sau cum ar trebui să se întâmple. Din păcate la Vama Nădlac tot mai mulți români trec granița pe jos. Forțele de ordine nu erau pregătite pentru așa ceva.
Cert este că în ultimele 30 de zile, în țară au intrat aproximativ 250.000 de români. Cei mai mulți dintre ei, 14.000 au ajuns în București. În Bihor 11.000 și în Suceava 10.000.
Românilor care vin din Franța sau Elveția le este permis să tranziteze Germania către Austria cu scopul repatrierii într-un anumit interval orar, la fel și Austria și în Ungaria. E complicat însă de spus cum vor ajunge până acolo pentru că atât în Franța, cât și în Spania și Italia sunt instituite măsuri restrictive de circulație și mai sunt acceptate doar deplasările absolut necesare.
Dar chiar și așa oficialii se tem de un nou val în această perioadă, înaintea Paștelui. Conform estimărilor făcute chiar de Ministrul Sănătății, în următoarea perioada ar putea ajunge în țară alți 200.000 de români din diaspora. Și fiecare dintre ei ar putea fi purtător al bolii.
Klaus Iohannis: ”Chiar dacă dorul de cei dragi e mare, cel mai sigur mod de a-i proteja acum este să stați departe de ei”.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, diaspora, batrani, decese,
Dată publicare:
01-04-2020 18:42