APADOR-CH consideră ”ridicol excesul de zel al poliției” în cazul protestului cu vopsea

Ultima actualizare: 16-01-2019 13:37
protest MJ
Inquam Photos/ Octav Ganea

Organizația APADOR-CH consideră ”ridicol excesul de zel al poliției”, de a întocmi dosar penal cetățenilor care au împrăștiat vopsea roșie în fața Ministerului Justiției, în semn de protest față de efectele legii recursului compensatoriu.

Respectivele trepte erau acoperite parţial cu un preş, care a fost stropit cu ocazia aruncării vopselei.

Pentru murdărirea acelui preş, protestatarilor li se împută infracţiunea de distrugere. Pentru ce motive s-a reţinut şi săvârşirea infracţiunii de tulburare a liniştii publice, e foarte greu de explicat, întrucât din imaginile difuzate la majoritatea televiziunilor de ştiri, nu rezultă că s-ar fi comis o tulburare a liniştii publice, ci doar tulburarea stării de curăţenie (relativă) a preşului de pe scări.” - se artă într-un comunicat al organizației.

Protestul la care se face referire a fost provocat de o crimă comisă recent în Mediaş, unde un tânăr a fost ucis pe stradă, prin lovituri repetate de cuţit, de către o persoană eliberată condiţionat, care a beneficiat de Legea recursului compensator.

”APADOR-CH precizează că adevărata infracţiune de tulburare a liniştii publice a fost comisă odată cu uciderea în plină stradă, prin repetate lovituri de cuţit, a unui tânăr, iar nu prin protestul simbolic din faţa Ministerului Justiţiei. Pe lângă aceasta, pretinsa infracţiune de distrugere (murdărirea preşului de la intrare), poate fi cercetată numai dacă a fost formulată o plângere prealabilă în acest sens. A făcut ministrul Justiţiei, până în prezent, o astfel de plângere prealabilă, pentru preş?

APADOR-CH reaminteşte că, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, libertatea de exprimare, atunci când sunt puse în discuţie chestiuni de interes public, poate acoperi şi forme care şochează, ofensează sau deranjează, dacă în acest mod poate fi atrasă atenţia opiniei publice cu privire la acele chestiuni. Iar reacţia agenţilor statului, pe lângă condiţia încadrării în legea naţională, trebuie să mai îndeplinească şi condiţiile de proporţionalitate şi compatibilitate cu cerinţele unei societăţi democratice, societate caracterizată prin necesitatea de a nu se ajunge, printr-o reacţie exagerată a autorităţilor, la inhibarea dezbaterii libere a chestiunilor de interes public.” - mai spun cei de la APADOR-CH.

Cei doi protestatari care au aruncat cu vopsea, luni, pe scările Ministerului Justiţiei sunt cercetaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere, a anunțat Biroul de presă al Poliţiei Capitalei.

Mihai Cristian Dide şi Sandu Matei au fost ridicaţi şi duşi la o secţie de Poliţie luni, după un protest la Ministerul Justiţiei, pe treptele instituţiei fiind aruncată vopsea de culoare roşie, ca reacţie la eliberarea, prin legea recursului compensatoriu, a unor deţinuţi violenţi.

Pe treptele de la intrarea în sediul MJ au fost aruncate şi câteva cuţite, precum şi poze cu ministrul Tudorel Toader.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO