Apa din fantanile locuitorilor din Jilava si Vidra, contaminata cu bacterii periculoase. Care este sursa de poluare
"Nu beti apa din fantana si incercati sa va spalati inclusiv hainele cu apa plata!" Este situatia incredibila in care au ajuns locuitorii a doua comune, aflate la doi pasi de Capitala.
Asta dupa ce probele preluate de Directia de Sanatate Publica din gospodarii, scoli si gradinite au indicat depasiri de germeni admisi, dar si E.coli sau nitrati.
Deocamdata, nu este identificata sursa, care a contaminat panza freatica. Ochii unora se indreapta catre groapa de gunoi din zona, insa, reprezentantii depozitului de deseuri vorbesc despre o poluare istorica.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vidra este doar una dintre comunele din judetul Ilfov, in care testele facute de angajatii Directiei de Sanatate Publica sunt alarmante. Potrivit rezultatelor apa nu este potabila, are bacterii coliforme si azotati in cantitati periculoase chiar si la 60 de metri adancime.
In Jilava situatia este si mai grava. In apa de fantana s-au gasit bacterii coliforme, enterococi, e-coli si nitrati care pot duce la tulburari digestive sau chiar la dezvoltarea hepatitei virale de tip A.
Inspectorii de Sanatate Publica au avertizat ca apa NU poate fi folosita la baut, gatit sau in alte scopuri casnice. Unii localnici stiu, altii habar nu au. In Vidra, de pilda, cel care trebuia sa ii anunte este viceprimarul, pentru ca primarul este arestat.
Autoritatile nu stiu deocamdata care este sursa de poluare. Locuitorii arata cu degetul inspre gropa de gunoi din zona. E la 5 kilometri de Vidra, 2,5 de Jilava, si 800 de metri de satul Cretesti.
Ulterior, un reprezentant ne-a explicat ca poluarea nu are legatura cu groapa, care ar functiona in limitele normale.
DAN STANOAIA, directorul comercial al Eco-Sud: "Am avut un control de la Garda de Mediu, intr-adevar, a venit, a trasat anumite masuri, iar noi acum ne vedem in continuare de activitate si incercam sa indeplinim intotdeauna toate masurile".
Inspectorii Garzii de Mediu au amendat firma cu 100 de mii de lei pentru mai multe nereguli. Dincolo de mirosul insuportabil, suprafata gropii ar fi mult marita, ilegal.
Cei care administreaza groapa au termen 60 de zile sa isi reduca spatiul de depozitare. Iar inspectorii Directiei de Sanatate Publica se vor intoarce in teren pentru reluarea prelevarilor.