Anunțul Parchetului francez după atacurile rasiste asupra românilor, la Paris


Ultimul update: Joi 28 Martie 2019 16:59
Data publicarii: Joi 28 Martie 2019 16:32
Categorie: Stiri externe
12 persoane, judecate după atacarea unor romi, la Paris

Opt suspecţi urmau să fie judecaţi, joi, cu privire la violenţele de la Bobigny, alţi patru cu privire la cele de la Clichy-sous-Bois, în aprilie.

Autoritățile franceze au anunțat că 12 persoane vor fi judecate după ce țiganii români şi bulgari de la marginea Parisului au fost victimele unor atacuri rasiste, în urma unui zvon despre o ambulanţă care răpeşte copii pentru trafic de organe.

Opt persoane vor apărea în fața unui judecător, joi, în legătură cu violenţele de la Bobigny, iar alte patru vor fi judecate, în aprilie, cu privire la incidentul din Clichy-sous-Bois.

Cei opt inculpaţi, printre care se află și un copil, urmează să fie judecați joi după-amiaza, în regim de urgenţă, a anunțat Parchetul.

Aproximativ 50 de persoane înarmate cu cuţite şi bastoane au atacat romi instalaţi la marginea unui drum național. Victimele au fost hăituite şi bătute, iar mașinile le-au fost incendiate.

 

 

Alți patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, au fost prezentaţi miercuri în justiţie, cu privire la fapte de aceeaşi natură, care au avut loc luni seara la Clichy-sous-Bois. Procesul lor urmează să aibă loc la 17 aprilie.

Atacurile vizând romii de la marginea Parisului au avut loc în urma răspândirii cu repeziciune, pe rețelele de socializare, a unor mesaje care evocă tentative de răpire a unor copii sau adolescenţi de către persoane care circulă cu camioneta în comunităţi din Ile-de-France, mai ales în Hauts-de-Seine şi în Seine-Saint-Denis.

Parchetul din Bobigny a subliniat că nu este implicat, ”la această oră, în vreo anchetă cu privire la fapte de răpire de minori de către persoane din comunitatea romă”.

Poliţia franceză a lansat apeluri repetate împotriva acestei psihoze colective, declarând răspicat că este vorba despre "fake news", ştiri false.

"Ne este frică tot timpul"

”Ne este frică tot timpul. Nu mai dormim, ridicăm garda”, a declarat pentru AFP Georghe Marcus, unul dintre cei 150 de romi care trăiesc în mizerie în tabăra improvizată la Bobigny luată drept ţintă, informează News.ro.

Colectivul naţional francez pentru drepturile omului (CNDH) Romeurope, din care fac parte 48 de asociaţii, deplânge faptul că ”persoanele care trăiesc în tabere şi/sau care conduc o camionetă (...) nu mai îndrăznesc să iasă pentru a-şi continua activităţile obişnuite”.

”Familiile trebuie să înceteze să trăiească în teroare”, adaugă colectivul, care îndeamnă puterile publice să ”acţioneze pentru a proteja persoanele vizate”.

Asociaţii de apărarea drepturilor romilor au denunţat marţi seara o întoarcere la un ”rasism secular”.

Asociaţia SOS-Racisme a anunţat miercuri, într-un comunicat, că a interpelat "Facebook, Snapchat, Twitter şi Jeuxvideo.com pentru a le cere să modereze şi să oprească zvonurile care circulă pe platformele lor”.

”Cu excepţia Jeuxvideo.com", ”doar o parte mică” a acestor conţinuturi au fost retrase, şi-a exprimat regretul asociaţia. Ea a cerut Guvernului să cheme aceste platforme şi să le ceară ”să se angajeze la o moderare proactivă atunci când se semnnalează aceste zvonuri cu consecinţe rapide, masive şi criminale”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Romi români și bulgari acuzați că răpesc copiii din Paris pentru trafic de organe
Romi români și bulgari acuzați că răpesc copiii din Paris pentru trafic de organe
FULLSCREEN
Anunțul Parchetului francez după atacurile rasiste asupra românilor, la Paris
  • /

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dezastru provocat de o tornadă într-un oraș din SUA
Dezastru provocat de o tornadă într-un oraș din SUA. Sunt 2 morți și zeci de răniți
Cozi uriașe în toată Europa formate de românii care au vrut să voteze. Sistemele, oprite automat la ora 21
PPE şi-a anunţat victoria la europarlamentare. Manfred Weber, viitorul şef al CE
Incidente la Castellon, unde mii de români scandează ”hoții” și ”ciuma roșie”. A intervenit Poliția
Irlandezii aprobă prin referendum liberalizarea divorţului. 82% de voturi pentru
Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs în Peru. VIDEO
Letonia vot
Participare de 33% la alegerile europene din Letonia, în creștere față de 2014
Şofer amendat după ce a fost surprins că se scărpina pe faţă la volan. Explicația
O moldoveancă a moștenit 3 milioane € de la italianul de care a avut grijă
Momentul în care rochia Melaniei Trump este luată de vânt la sosirea în Japonia. VIDEO
Atacul cu bombă din Lyon. Prima fotografie a suspectului. Anunțul autorităților franceze
China a dezvăluit un model de tren Maglev, ”plutitor”, capabil să atingă 600 km/h