ANPC: Starea vehiculelor STB este dramatică, fără frâne şi alarme de incendiu. Șeful STB: ”Nu știu câți ingineri are ANPC"

ANPC control STB
ANPC

Starea mijloacelor de transport din parcul STB este absolut dramatică, fiind probleme la sistemele de frânare şi alerte de incendiu, iar călătorii sunt în pericol şi există riscul să se repete tragedia de la Colectiv.

Este declarația făcută marţi, de Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-o conferinţă de presă.

În urmă cu 40 de zile am desfăşurat un control la autobazele şi depourile STB şi la acel moment am stabilit cu conducerea societăţii anumite măsuri care trebuie luate pe termen scurt, cum ar fi starea de curăţenie şi igienă a vehiculelor, aflate în stare avansată de murdărie, urmând să înceapă şi acţiuni pentru măsurile pe termen mediu şi lung. Din păcate, între timp nu s-a făcut nimic, cu excepţia faptului că am găsit câteva capete de mop şi câteva mături noi”, a spus Constantinescu.

El a arătat că personalul STB de la întreţinere este mult subdimensionat şi, în medie, o persoană trebuie să cureţe şi să igienizeze 40 de vehicule, ceea ce este inuman şi imposibil de realizat, iar detergenţii şi dezinfectaţii folosiţi sunt de o calitate slabă.

De asemenea, marea majoritate a pieselor de schimb folosite pentru vehicule sunt "after market", foarte puţine sunt originale. Ceea ce am găsit erau recondiţionate, cu o uzură mult peste ce ne imaginăm noi în raport cu siguranţa cetăţenilor. Mecanicii se plâng de lipsa pieselor şi că sunt nevoiţi să facă tot felul de operaţiuni la limita bunului simţ tehnic, pentru a putea ieşi cât mai multe maşini pe traseu. Sunt probleme cu sistemul de frânare sau cu direcţia. Nu putem vorbi nici măcar de o dotare elementară”, a susţinut preşedintele ANPC.

Citește și
protest stb
Nou prostest STB. Sindicaliștii cer din nou demisia directorului Adrian Criț

El a mai spus că inspectorii au găsit discuri de frână crăpate, rugină la sistemul de furtune ale frânei sau ale aerului comprimat, senzori care nu funcţionează, inclusiv cele de alertă de incendiu, iar călătorii sunt expuşi pericolului.

La rândul său, Paul Anghel, director general în cadrul ANPC, a arătat că au fost găsite inclusiv vehicule fără inspecţia tehnică periodică, iar cei din depouri au relatat că au fost cazuri de tramvaie care nu au mai putut frâna.

Vreau să tragem un semnal de alarmă. Există în circulaţie tramvaie Tatra din 1967, care au durată de circulaţie de 8-10 ani, noi le folosim 20-30 de ani, şasiul are 50 şi ceva de ani, şasiuri pe care le mută de pe un tramvai pe altul, cu sisteme de frânare învechite. E clar că sunt un pericol pe roţi printre cetăţeni. În plus, marea majoritate a vehiculelor STB nu au rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi”, a spus Anghel, subliniind că, în acelaşi timp, Bucureştiul are pretenţia să fie un smart city.

Trebuie să găsim o soluţie să nu periclităm siguranţa călătorilor. Nu ne dorim o tragedie precum cea de la Colectiv pentru a lua măsuri abrupte”, a completat directorul general al ANPC.

De asemenea, Horia Constantinescu a mai spus că este justificată comparaţia cu tragedia de la Colectiv, în condiţiile în care există probleme la sistemele de frânare şi de alertă împotriva incendiilor.

Situaţia este absolut dramatică. Noi le-am retras din circulaţie doar pe cele care reprezentau un pericol imediat, dar dacă era să le retragem pe toate care erau în neregulă, marea majoritate a bucureştenilor ar fi trebuit să aleagă altă soluţie de deplasare. Noi vom transmite un nou material către instituţiile abilitate să cerceteze modul în care sunt lăsate să circule aceste bombe pe roţi fără frâne, fără protecţie împotriva incendiilor. Comparaţia cu Colectiv este într-o zonă apropiată, pentru că nefuncţioarea unui sistem de alarmă în cazul unui incendiu poate ţine înăuntru călătorii şi riscăm incidente mult mai grave decât ne putem imagina. Un tramvai fără frâne poate mătura o intersecţie întreagă”, a subliniat Constantinescu.

El a adăugat că depourile arată atât de deplorabil, încât există chiar solicitări din partea unor case americane de film să turneze aici o nouă serie din filmul apocaliptic Mad Max.

ANPC va continua controalele atât la societăţile de transport în comun din ţară, cât şi la Metrorex.

Vrem să transmitem un mesaj primarilor să aibă un rol activ şi să ia măsuri în reevaluare a parcului auto, să se asigure că pot frâna şi că oamenii nu sunt un pericol, înainte să venim în control”, a susţinut reprezentantul autorităţii.

Acesta nu a dorit să comenteze afirmaţiile primarului Nicuşor Dan, potrivit căruia controalele ANPC sunt de fapt acţiuni politice.

Șeful STB: ”Nu știu câți ingineri are angajați ANPC”

Șeful STB, Adrian Criț, a comentat declarațiile reprezentanților ANPC. 

”Atribuțiile ANPC pe zona tehnică pur și simplu nu există. Nu știu câți ingineri are angajați ANPC. Ei ar trebui să se preocupe de curățenie și de alte aspecte care vin în contact direct cu călătorii. . Pe de altă parte, toate stațiile ITP sunt autorizate de Registrul Auto Român, iar autorizațiile de funcționare sunt obținute de la RAR și Autotitatea Feroviară Română – AFER”, a declarat Adrian Criț, conform Club Feroviar.

Criț a comentat și declarația referitoare la durata de viață a unui tramvai. 

”Durata de viață a unui tramvai este de peste 20 de ani, nu de opt ani. Și un Logan are o durată de viață mai mare de opt ani. Tramvaiele sunt vehicule scumpe, care trebuie amortizate. Pe de altă parte, orice modernizare prelungește durata de viață a vehiculului. Cât despre inexistența pe unele tramvaie a rampelor pentru persoanele cu dizabilități, poate ANPC se gândește să-și extindă activitatea și peste graniță. Tramvaie vechi, fără rampe pentru persoanele cu dizabilități, sunt și la Budapesta, la Viena, Varșovia sau Berlin. Poate Horia Constantinescu le va scoate din circulație și pe acelea”, a declarat directorul general al STB.

 

Citește și...
ANPC a scos de pe traseu peste 80 de autobuze și tramvaie de la STB. Atac dur al lui Nicușor Dan
ANPC a scos de pe traseu peste 80 de autobuze și tramvaie de la STB. Atac dur al lui Nicușor Dan

Peste 80 de autobuze, troleibuze şi tramvaie ale Societăţii de Transport Bucureşti (STB) au fost oprite temporar de la utilizare de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Nou prostest STB. Sindicaliștii cer din nou demisia directorului Adrian Criț
Nou prostest STB. Sindicaliștii cer din nou demisia directorului Adrian Criț

Conflictul dintre sindicatul și conducerea STB s-a transformat joi într-un nou protest. Sindicaliștii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile față de actuala conducere.

Recomandări
Forțele ruse trag asupra salvatorilor, în zonele inundate după distrugerea barajului Nova Kahovka, anunță Kievul
Forțele ruse trag asupra salvatorilor, în zonele inundate după distrugerea barajului Nova Kahovka, anunță Kievul

Apele revărsate au atins nivelul maxim în orașul Herson, din sudul Ucrainei, inundat, la fel ca alte 30 de localități din regiune, după distrugerea celui mai mare baraj de pe râul Nipru.

Protest în Capitală. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de salarii: „Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia”
Protest în Capitală. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de salarii: „Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia”

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” orgenizează, joi, un protest în Bucureşti, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.  

„A tremurat casa de trei ori”. Legătura dintre cutremurul produs în Arad şi seismul devastator din Turcia. Concluzia INFP
„A tremurat casa de trei ori”. Legătura dintre cutremurul produs în Arad şi seismul devastator din Turcia. Concluzia INFP

Experții Institutului pentru Fizica Pământului leagă seismul produs în județul Arad de cutremul devastator care a îndoliat Turcia în această primăvară.