Nou prostest STB. Sindicaliștii cer din nou demisia directorului Adrian Criț
Conflictul dintre sindicatul și conducerea STB s-a transformat joi într-un nou protest. Sindicaliștii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile față de actuala conducere.
Șoferii condamnă concedierile celor peste 220 de colegi după greva din ianuarie, declarată ilegală de Tribunalul București.
Supărați în urma sancțiunilor dure care au început în preajma Paștelui, sindicaliștii au ieșit din nou pentru a cere demisia directorului Adrian Criț. Atunci peste 200 de șoferi au aflat că vor fi concediați, iar alți aproape 500 vor avea salariul diminuat timp de 3 luni, în urma protestului, declarat ilegal de justiție și care a lăsat orașul în haos.
Sindicaliștii amenință însă acum cu o altă grevă de amploare, dacă nu le vor fi respectate cererile. Cer condiții mai bune de muncă, mai ales că cele mai multe autobuze și troleibuze sunt vechi.
„Am fost concediat pe nedrept pentru drepturile care le-am cerut. Astăzi fac 30 de ani de STB, 5 mai, o să țin minte”, a spus un șofer.
„Nu vrem ca acești 220 de colegi care au fost deja dați afară să sufere, ei nu se gândesc că au familii, au copii”, a spus un alt șofer.
„Dacă nu reușim să ducem o negociere la un sfârşit mai bine prelungim contractul colectiv de muncă, așa cum e el, și evităm un alt conflict colectiv de muncă, de data asta desfăşurat conform legii”, a declarat șeful Sindicatului Transportatorilor din București.
La manifestație au venit și membri ai marilor sindicate de transport din țară, din orașe precum Brașov, Sibiu, Arad sau Constanța.
Protestul vine în urma deciziilor radicale luate de conducerea STB în urma grevei din ianuare. Atunci, transportul în comun de suprafață a înghețat timp de cinci zile. Prejudiciul estimat pentru zilele se grevă s-ar ridica la 16 milioane de lei.