ANPC a luat la control 500 de magazine care comercializează produse congelate. S-au dat amenzi de peste 2,5 milioane de lei
Peste 500 de operatori economici care comercializează produse congelate, inclusiv îngheţată, au verificaţi de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care vânzarea de produse expirate, nerespectarea temperaturii de congelare, agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate, fiind date amenzi de peste 2,5 milioane de lei.
Peste 27 de tone de produse alimentare congelate, improprii consumului uman, au fost retrase de la vânzare.
Reprezentanţii ANPC au anunţat, vineri, că în perioada 12-23 august, au avut loc mai multe acţiuni de control legate de comercializarea şi modul de etichetare a produselor alimentare congelate, inclusive a îngheţatei, la nivelul întregii ţări.
Au fost controlaţi 540 de operatori economici, la 466 dintre aceştia fiind constatate deficienţe. Totodată, a fost verificată o cantitate de peste 50 de tone de produse alimentare congelate, din care circa 34 de tone nu se încadrau în prevederile legale.
În urma neregulilor găsite, comisarii ANPC au dat 440 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, şi 130 de avertismente.
De asemenea, au fost retrase definitiv de la comercializare peste 27 de tone de produse alimentare congelate improprii consumului uman, în valoare de aproximativ 270.000 de lei.
Totodată, comisarii ANPC au oprit temporar de la vânzare 3,5 tone de produse alimentare congelate, până la remedierea neconformităţilor constatate.
”Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Echipele de control au descoperit următoarele nereguli: comercializarea unor produse congelate cu modificări organoleptice (acumulări de gheaţă în interiorul ambalajului, cu arsuri de congelare, devidate, cu stare termică modificată – decongelate); comercializarea unor produse alimentare congelate fără elemente de identificare şi caracterizare; comercializarea unor produse alimentare congelate cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor produse alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea; lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate (menţionarea ingredientelor alergene, traducerea în limba română a elementelor de pe etichetă, lipsa înscrierii cantităţii nete, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii ţării de origine etc.).
Alte probleme constatate de ANPC au fost: neconcordanţe între menţiunile de pe eticheta produsului şi cea de la raft; neconcordanţe între preţul produsului de la raft şi cel de la casa de marcat; nerespectarea temperaturii de congelare (-18 grade C), impusă de producători; nerespectarea condiţiilor de depozitare, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate sau deteriorate; abateri privind afişarea preţului (lipsa afişării preţului, a preţului pe unitatea de măsură sau afişarea acestuia în mod greu lizibil); nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa specificării perioadei de promoţie, a indicării preţului vechi etc.); utilizarea unor mijloace de cântărire neverificate metrologic sau cu verificarea metrologică depăşită; comercializarea produselor alimentare congelate într-un spaţiu neautorizat.