ANIMAȚIE GRAFICĂ. Modul în care s-a produs tragedia din Cheile Bicazului, unde un turist a fost lovit de un bolovan
Apar detalii despre modul în care s-a produs incidentul dramatic, petrecut în Cheile Bicazului, unde un turist a fost rănit, grav la cap de un bolovan desprins de pe versanți.
Bărbatul a fost dus de urgență la Iași, cu un elicopter SMURD, însă este în stare critică la terapie intensivă. Autoritățile au cerut să fie monitorizat tot traseul. Şi susţin că la începutul fiecărei veri alpiniștii utilitari îndepărtează rocile care pot pune în pericol viețile oamenilor.
Cum s-a petrecut accidentul
Aflați în concediu, cei doi soți din Iași şi copiii lor au vrut să viziteze Cheile Bicazului aflate între județele Neamț și Harghita. În timp ce soția și cei mici au mers pe la tarabe să cumpere suveniruri, bărbatul de 34 de ani a rămas în urmă.
A fost momentul în care de la înălţime s-a desprins un bolovan de aproximativ 20 de kilograme, care l-a lovit direct în cap. Bietul om a căzut secerat. Ai lui au văzut toată scena.
Iulia Frumoasă, soţia victimei: "Au început să cadă pietricele, în spatele copiilor au căzut pietre mici și apoi s-au auzit pietre mai mari. Am încercat să-mi adun copiii să îi protejez și când m-am întors mi-am văzut soțul într-o baltă de sânge, căzut la roata unei mașini, era inconștient, era paralizat. Am sunat la salvare. Foarte greu m-au auzit din cauză că semnalul lipsește acolo, salvarea a ajuns acolo foarte greu."
Georgeta Lungu – comerciant: "Am auzit pe cineva răcnind pe aici că: 'Moare! Moare! Moare!' A picat piatră şi aşa am rămas..."
Clarisa Jinga, ISU Neamț: "Bărbatul cu leziuni la nivelul capului a fost transportat de echipajul de intervenite mobila la elicopterul SMURD în vederea transportului la un spital din municipiul Iaşi".
Turistul a fost internat la spitalul de neurochirurgie din Iaşi, la Terapie Intensivă.
Florin Grămadă, purtător de cuvânt Spitalul de Neurochirurgie Iași: "A venit în stare gravă, a fost operat pentru o leziune importantă cranio-cerebrală, prognosticul nu poate fi considerat decât rezervat."
Vara pe Cheile Bicazului ajung zeci de mii de turiști.
Turist: "E munte, sunt mişcări, chiar dacă nu le simţim noi se poate să se disloce. Vedeţi că sunt crăpături."
Turist: "Să pună plasă de siguranţă pe aici. Probabil că dacă s-a mai întâmplat, se mai întâmplă. Trebuie să facă ceva pentru că lumea vine fără să ştie de pericol."
Fragmentele periculoase au fost îndepărtate la începutul verii
Autorităţile spun că la începutul verii alpinişti utilitari au îndepărtat fragmentele de rocă periculoase.
Adrian Pănescu, purtător cuvânt Prefectura Harghita: "Una dintre cauze credem că ar putea fi precipitaţiile căzute în ultimele zile. Sunt zone protejate cu plase şi elemente care nu pot fi protejate din cauza suprafeţei mari şi a înălţimii peretelui de stâncă."
Polițiștii fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă.